Snoei, groei en bloei

3 juli 2021 Door Henk Samplonius

Ik ben een tuinliefhebber. Echt waar ! Ik vind het met name heerlijk om in die tuin te zitten. Niet te warm, onder de parasol met een kop koffie of een ander prettig drankje. Als ik dan zo rond kijk geniet ik van ons eigen tuintje. Van het groen, de bomen, planten en bloemen en meestal ook van de rust.

Een tuin was voor mij geen vanzelfsprekendheid, de eerste pakweg tien jaren van mijn leven speelden zich af op een flat. Ja oma, die had wel een tuin, die kan ik mij nog goed herinneren. Ik vond het als kind vooral bijzonder dat er in de zomer overheerlijke bessen groeiden. Kruisbessen, zwarte bessen, rode bessen…….. heerlijk ! Er kon net niet genoeg geoogst worden voor een potje jam maar af en toe een handje vol van die besjes dat vond ik toch een ware traktatie van moeder natuur.

In de tuin die wij nu hebben zijn ook wat fruitbomen. Peren, pruimen en appels alhoewel ik de eerste twee nog niet echt heb opgemerkt. Appels hadden we vorig jaar genoeg maar dit jaar zal het er helaas niet van komen. De appelboom was volledig uit zijn krachten gegroeid en gaf flink wat overlast in de rest van de tuin en het terras. Vrouwlief is chef tuin want die heeft er wèl verstand van en zij vond dat de boom maar eens flink aangepakt moest worden. Ze vond het niet alleen, ze deed het ook nog. Met grote zagen werd de boom te lijf gegaan met als uiteindelijk resultaat een grote kale stam die heel zielig stond te zijn.

In het voorjaar zagen we al snel dat het leven zich niet definitief had laten wegsnoeien want op flink wat plekken begon de kale stam weer uit te botten. En vandaag de dag ziet die stam er al weer aardig uit als een boom en misschien gaat hij volgend jaar wel weer bloeien en kunnen we weer wat appels tegemoet zien.

Daar sta je allemaal niet bij stil als redelijke tuinleek. Mijn tuinklusje heb ik voor dit weekend er al weer op zitten: gras maaien ! Daarvoor hoef je geen “groene vingers” te hebben. Gewoon doen ! En elke keer denk ik: ik moet het eerder doen. Het gras groeit harder dan mijn zin in maaien zeg maar en dan zijn er ook nog verstorende omstandigheden zoals regenbuien en zo. Maar als ik het dan eenmaal gedaan heb dan kan ik tevreden op het terras zitten met een kop koffie of een ander prettig drankje. Verdiend genieten van onze mooie tuin die ons af en toe voorbij groeit.