Live

18 juli 2020 Door Henk Samplonius

Voor het eerst sinds maanden mocht ik vanochtend weer eens als organist een dienst begeleiden in de Walfriduskerk in Hellum. Maar het is toch zaterdag vandaag? Klopt, maar door het corona-virus zijn er (nog) geen samenkomsten op zondag en wordt er op de zaterdag ervoor een zgn. YouTube-dienst opgenomen.

Een apart verschijnsel, zo’n “ingeblikte” dienst. Een dominee, een organist, een fluitist en een cameraman zijn de medewerkers. De dominee praat tegen een lege kerk in de camera en af en toe klinkt er muziek van fluit en orgel. De dienst wordt ook in stukjes opgenomen. Een gebed, een lied, de bijbellezing en de overdenking, het zijn allemaal losse componenten die later tot een complete dienst worden gemonteerd.

Ondanks dat het wat onnatuurlijk lijkt heeft deze manier van werken één groot voordeel: als er even iets niet zo goed ging, dan doe je het gewoon nog een keer over. De fluitiste en ik vonden één stuk niet zo mooi gaan en daarom vroegen we de cameraman of het nog even over mocht. “Natuurlijk, geen probleem”. De oude opname wordt gewist en vervangen door een zo perfect mogelijke vervanger.

Soms zou je willen dat het ook zo zou werken in het “normale” leven. Iets verkeerd gezegd, fout gedaan, verkeerde afslag genomen? Gewoon het oude even “wissen” en opnieuw beginnen. Perfect, een leven zonder fouten. Op het moment dat ik dit schrijf denk ik: maar je kunt altijd opnieuw beginnen en het hoeft niet allemaal perfect. Laat een ander maar zien of horen dat je een “gewoon” mens bent. Ja, bij nader inzien ga ik toch voor “live” !