Zwolse balletjes in de ban

23 juni 2020 Door Henk Samplonius

Graag zou ik hier een statement willen maken tegen het gebruik van de naam “Zwolse balletjes”. Het gebruik van deze naam veroorzaakt bij mij in toenemende mate een vervelend onderbuikgevoel.

Als geboren Zwollenaar begrijp ik dat de genoemde snoepjes een soort van historisch erfgoed zijn maar ik stoor mij steeds meer aan deze naam die een voortdurende verwijzing is naar het mannelijk geslacht. Zeker sinds ik enkele jaren definitief ongeschikt ben gemaakt voor verder vaderschap veroorzaakt de naam bij mij pijnlijke herinneringen en een negatief zelfbeeld.

Het lijkt mij een goed idee om de naam van deze lekkernij te wijzigen in een meer eigentijdse. Ik zat zelf te denken aan LHBTI-pastilles. Past volgens mij prima bij de veelkleurigheid van dit snoepje.