Zoektocht

17 september 2020 Door Marleen Samplonius-Ottens

Het grind knerpt onder de autobanden als we tot stilstand komen op de parkeerplaats. De omgeving ziet er echt zo uit als op de foto’s die we hebben bestudeerd. Voor de deur staat een vrachtwagentje van een supermarkt. Een flinke lading boodschappen wordt net in kratten naar binnen gedragen. Een jongen van een jaar of 8 kijkt ons nieuwsgierig aan als we naar de voordeur lopen. Het vervolg van onze zoektocht.

Een zoektocht naar een andere woonplek voor onze zoon van 16. De stap van zijn uit huis gaan naar een zorgboerderij, ligt nog heel vers in het geheugen. Nog geen anderhalf jaar geleden namen we die vreselijke, onnatuurlijke, maar noodzakelijke stap. Om hem te helpen in een ritme te komen en rust te vinden in zijn hoofd dat door zijn vorm van autisme soms zo vol is of zelfs overloopt.

Het was een goede plek om dat ritme weer op te pakken. Het heeft hem regelmaat gebracht en motivatie om weer naar school te gaan. Er is gewerkt aan persoonlijke doelen en een deel ervan is zeker gehaald. Toch merkten we steeds meer dat het daarna bleef steken. Door de omvang van de woongroepen, de wisselingen in personeel en af en toe veel onrust, misten we de persoonlijke aandacht voor onze zoon. We zagen hem op sociaal-emotioneel gebied zelfs wat afglijden in plaats van sterker te worden.

En daarom staan we vandaag op een andere parkeerplaats. En waarschijnlijk zullen er nog een paar andere parkeerplaatsen volgen. Van kleinschalige woongroepen waar onze zoon de zorg zou kunnen krijgen die hij verdient. En bewust zoeken we nu naar dat kleinschalige, zodat er meer oog voor hem kan zijn. Dat er mensen om hem heen zijn die verder kijken dan zijn meestal vrolijke buitenkant of die zijn boosheid kunnen plaatsen en begrijpen en er iets mee of aan kunnen doen.

We stappen de drempel over en worden heel vriendelijk en hartelijk welkom geheten. Onze eerste indruk is goed. Eigenlijk wel heel goed. We denken dat het best een goede plek voor onze zoon kan zijn. Maar oh, wat blijft dit lastig. Wat is wijsheid, waar doen we goed aan, als dit maar niet opnieuw een teleurstelling voor hem wordt.

Wat een zoektocht.