Zin in de vakantie?

2 juli 2020 Door Marleen Samplonius-Ottens

Ja, natuurlijk hebben we zin in de zomervakantie. De oudste en de jongste nog een half dagje naar school en dan even 6 weken niet. Even niet al te vroeg opstaan. Even geen drukte van school en andere ‘verplichtingen’. Even zo goed als ‘niets’.

En tegelijk is dat ook waar we een beetje tegenop zien. Want die school, dat vroege opstaan en op tijd naar bed, geven ook structuur aan de dag en dat hebben we zo nodig. Onze zoon komt wat langer thuis, ook omdat hij volgende week jarig is (16!) en dat betekent dat we zelf de nodige structuur proberen aan te brengen.

Want dat zo goed als ‘niets’ wat soms zo heerlijk kan zijn, kan juist voor hem ook zo lastig zijn. Zelf de dag indelen, zelf dingen bedenken om te doen, is lastig. Dat zorgt voor onrust in het hoofd en die onrust komt er soms keihard uit op momenten dat we het niet verwachten en betekent dat we alle zeilen bij moeten zetten. Juist in die weken waarin we zelf ook graag even wat willen bijtanken.

Het enige wat we kunnen doen, is lijstjes maken. De eerste hangt inmiddels aan de koelkast. Een lijst van de dagen waarop onze zoon thuis is en wat er op die dagen in ieder geval al gepland staat. Wanneer is papa aan het werk, wanneer mama en ook nog bezoekjes aan chiropractor en orthodontist. Die lijst kunnen we samen nog aanvullen met leuke dingen die we gaan doen.

De verjaardag speelt daarin ook een belangrijke rol. Want die moet precies zo verlopen als zoonlief in gedachten heeft. De cadeautjes zijn al samen uitgezocht. Ik hoef daar beslist geen verrassingen aan toe te voegen, want dat wordt niet gewaardeerd. Ook qua taart en slingers  laten we niets aan het toeval over. Alles tot in de puntjes voorbereid en dan maar hopen dat je op de dag zelf niet één puntje bent vergeten of anders hebt ingevuld dan de bedoeling was.

De komende dagen en weken staat of valt alles met de voorbereiding. Daar hebben we de afgelopen tijd samen aan gewerkt en als ik me niet vergis, zijn we er klaar voor. In ieder geval voor de eerste anderhalve week. Daarna maken we weer nieuwe lijstjes. Als dat allemaal lukt, hebben we een goede, gestructureerde en gezellige vakantie en daar hebben we zin in!