Ziende blind

23 april 2020 Door Marleen Samplonius-Ottens

Vlak voor de Coronatijd begon ik op mijn telefoon aan een nieuw spelletje. Een zoek-en-vind-spel. Gewoon even op een avond uitproberen om een beetje te ontspannen. Of het nou door de thuisblijftijd komt of dat ik gewoon een lichte vorm van verslaving heb ontwikkeld, ik speel het spel nog dagelijks.

Het is gevarieerd en ik blijf het leuk vinden om de voorwerpen, dieren en mensen zo snel mogelijk te vinden. Het lukt me over het algemeen aardig goed, maar soms ook helemaal niet. Dan blijf ik staren naar het plaatje, maar vind het voorwerp niet. Als ik dan een aanwijzing gebruik, kan ik me niet voorstellen dat ik het over het hoofd heb gezien. Soms roep ik zelfs wel eens vertwijfeld: ah, dat bestaat niet, daar lag het net nog niet. Als ik bij een volgende ‘beurt’ hetzelfde voorwerp dan nog eens aan moet klikken, weet ik het direct te vinden en kan ik me niet voorstellen dat ik het eerder helemaal over het hoofd zag.

Zo sta ik soms ook wel eens voor de kast. (bepaalde huisgenoten trouwens nog vaker dan ik, maar dat schijnt aan het geslacht te liggen ?) Dan zoek ik iets, maar zie het gewoon niet. Totdat iemand me er op wijst of dat mij zelf de ogen open gaan en het voorwerp gewoon voor mijn neus ligt.

Mijn kijk op het leven heeft wel veel van zo’n zoektocht. Een zoek en vind spel. Soms kan ik het totaal niet vinden en raak ik verstrikt en verward. Soms vind ik het dan zelf, maar soms heb ik ook even een aanwijzing nodig van iemand anders. Op zo’n moment vraag ik me dan af, waarom ik dat niet eerder heb gezien. Soms liggen oplossingen voor het grijpen. Soms liggen antwoorden op veel vragen om de hoek.

In het spelletje dat ik speel, krijg je soms ook hulp van anderen. Speel je samen een ‘zoek en vind spel’ of iets van ‘zoek de verschillen’. Met een groep help je elkaar dan naar een hoger level. En soms krijg je een virtueel bloemetje van iemand als extraatje.

Twee zien altijd meer dan één en vaak heb je elkaar nodig om dat soms ingewikkelde leven beter aan te kunnen. Samen kunnen we het aan. Zeker in deze tijd. Een kaartje of een bloemetje kan dan zoveel doen.

Voor iedereen een virtuele knuffel!