Wat Mark Rutte en Edwin Evers gemeen hebben

17 september 2021 Door Henk Samplonius

Ook gekeken afgelopen dinsdag? De persconferentie van premier Rutte en zijn vaste compaan minister De Jonge ? Ondanks hun demissionaire staat stonden beide heren er weer zelfbewust hun blijde boodschap te verkondigen. We mogen weer wat dichter bij elkaar en we moeten vooral een QR-code in onze binnenzak hebben om iets te mogen. Scholieren mogen het mondkapje voortaan thuis laten en festivals zijn weer mogelijk.

Één uitspraak van Mark Rutte blijft nog steeds in mijn hoofd na-echoën. “Gun elkaar wat”! Hij noemde het zelfs het allerbelangrijkste advies. De premier doelde met name op mensen die liever toch een mondkapje dragen of toch anderhalve meter afstand willen houden. GUN ELKAAR WAT !

Bijzonder om zoiets te horen tijdens zo’n verder toch zakelijke bijeenkomst. Volgens mij is dit elkaar wat gunnen de smeerolie van deze samenleving. Als je elkaar iets gunt dan betekent “die ander” blijkbaar iets voor jou. Als je empathie hebt voor die ander, dan gun je hem of haar iets. Dan respecteer je dat die ander anders is, dan ben je verdraagzaam. We leven in een maatschappij waarin we elkaar regelmatig de maat nemen en de les lezen. Waarin onze mening prevaleert boven die van de ander. “Verdraagzaamheid”, we proberen het aan onze kinderen voor te leven en door te geven. Best lastig soms hoor maar wel nodig als we een beetje op een leuke manier willen samenleven. En daarom “gun elkaar wat”. Iets om nog eens over na te denken.

Toen ik deze blog voorbereidde en even op google zocht zag ik dat de uitspraak “gun elkaar wat” al eens eerder is gedaan. Toen radio-dj Edwin Evers een jaar of drie geleden afscheid nam gebruikte hij die woorden ook. Hij sloot zijn programma af met déze woorden, gericht aan zijn luisteraars: “Dank voor alles, geniet van alles en gun elkaar wat. Heel graag tot snel’. Wat goed en wat mooi dat je als radiomaker tot voorbeeld mag zijn voor de minister president die dit deze week tot zijn “allerbelangrijkste advies” bombardeerde. Nog één keer dan: “GUN ELKAAR WAT” !