Wat een tijd

29 mei 2021 Door Henk Samplonius

Tjonge, wat leven we toch in een aparte tijd. Alles in het teken van corona en gelukkig nu ook weer een beetje einde van deze corona-periode. Premier Rutte en zijn vaste compagnon minister De Jonge waren optimistisch gestemd en kondigden weer een rijtje versoepelingen aan. En er komt nog meer aan. Ja, we zijn er blij mee !

Een bijzondere tijd ook in ons gezin. De jongste verlaat binnenkort de basisschool en de oudste verlaat het middelbaar onderwijs om nu aan het werk te gaan. En de middelste van de drie gaat, als de voortekenen niet bedriegen, naar de tweede klas VWO. Onwillekeurig denk je weer terug aan je eigen jeugd. De middelbare school kon mij maar matig bekoren maar toen ik daar kon vertrekken lachte het leven me toe. Een baan waarbij ik de mogelijkheid kreeg om van alles te leren en waar ik mijn eerste salaris mocht verdienen. Wat een heerlijkheid. Wat een vrijheid.  Ik kon mooi mijn eigen elpees kopen, mijn brommer voltanken met tweetakt en rijden waarheen ik wilde.

We hebben het over vijftig jaar geleden ! Ik kan het mezelf amper voorstellen. Wat een ander soort maatschappij leven we tegenwoordig in. Voller, harder, ruwer, sneller……. Voor mijn gevoel zijn de contrasten groot. Arm en rijk, jong en oud, mooi of lelijk……. Polarisatie dreigt of is al aan de gang. Kijk maar op de sociale media. Mensen worden uitgescholden en verketterd om een andere mening. En als je niet bereid bent te luisteren naar die andere mening dan wordt geweld zelfs niet geschuwd. Ook dat beschouwen mensen blijkbaar als vrijheid. Tja, wat is vrijheid waard als je een ander daarmee beperkingen oplegt.

Verdraagzaamheid en respect zijn waarden die mij als kind werden bijgebracht en die ik ook mijn kinderen probeer bij te brengen en voor te leven. Hoe lastig soms in dit volle, drukke landje, we zullen rekening met elkaar moeten blijven houden. We zitten nou eenmaal met elkaar opgescheept en we moeten er samen het beste van maken. Er zijn allerlei wetten en regeltjes om ons in het gareel te houden maar uiteindelijk zullen we het zelf moeten doen. Wat een vrijheid!