Wanneer schiet je te hulp?

19 mei 2020 Door Marleen Samplonius-Ottens

Tijdens mijn werk als postbezorger kom ik vaak collega’s tegen van pakketbezorging. Zéker de laatste maanden. Ze hebben het ontzettend druk.

In die drukte gebeuren er wel eens onverwachte dingen. Vorige week was ik nog getuige van een concullega die een paaltje omver reed, omdat hij de bocht nét iets te scherp nam in een poging een vrachtwagentje van de gemeente te ontwijken. Behalve het paaltje, geen slachtoffers.

Vandaag fietste ik een straat in en trof daar een busje aan van de geel/rode concullega’s. Draaiende motor, bestuurdersdeur open. Een beeld dat ik vaak zie. Toen ik langs het busje liep, hoorde ik: “Hallo?” Ik dacht nog, heeft ie het al zo druk, wordt hij ook nog gebeld. Van de andere kant kwam een ander busje aangereden, die keurig bleef staan wachten.

Ik maakte mijn rondje aan de oneven kant van de straat af en stak over naar de even kant. Ik zag het busje van de pakketbezorger nog staan en toen begon ik me toch af te vragen of het wel ok was, want normaal zijn die jongens razendsnel weer weg.

Het andere busje stond nog keurig te wachten en ik groette een vrouw die in de tuin aan het werk was en dacht, als er hulp nodig zou zijn, zouden zij dat toch wel doen…

Na de post in de laatste brievenbus in de straat te hebben gedaan, liep ik toch terug naar de pakketbezorger. En op dat moment hoorde en zag ik dat er van binnenuit aan de achterdeur van het busje werd gemorreld. Ik aarzelde niet meer en vroeg: “gaat het goed daarbinnen?”

“Nee”, was het antwoord. “De deur is dichtgevallen en ik krijg hem niet meer open. Kun je de schuifdeur misschien open doen?” Dat was een kleine moeite. Over de pakketten heen, kwam er een opgeluchte jongeman naar buiten. “Hé, collega”, zei hij toen hij mij in mijn blauw-oranje shirt zag, “heel erg bedankt!”

Ik heb geen idee hoe lang hij al vast zat in zijn eigen bus, maar lang genoeg om én dankbaar te zijn voor de hulp én de bus te verwensen.

En ik heb me voorgenomen om een eventuele volgende keer minder lang te aarzelen en niet af te wachten tot anderen ingrijpen.

Mocht je pakketje wat later zijn vandaag, wees dan maar een beetje lief voor de bezorger, misschien zat hij wel opgesloten in zijn eigen bus…