Waar hoor jij bij?

28 november 2020 Door Henk Samplonius

Inmiddels een dikke maand verder. 19 oktober ging in officieel met pensioen en daarmee werden rigoureus de banden doorgesneden tussen mijn werkgever en mij. Een zeer eenvoudig afscheid, dankzij de coronamaatregelen. En vanaf die tijd hoor ik er niet meer bij. Mijn mailaccount is afgesloten, de contacten zijn op een enkel appje na, weg.

Het is een bijzonder gegeven dat je je bestaan en je welbevinden ook voor een groot deel lijkt te laten afhangen van de “clubs” waar je bij hoort. In de eerste plaats je gezin, je familie, de kerk en dus ook je werkgever. Jarenlang leefde ik toe naar mijn pensioen en eerlijk gezegd vielen de laatste jaren me best wel zwaar. Ondanks dat het laatste halfjaar van mijn carrière zich afspeelde achter de laptop thuis was ik nog wel deel van het bedrijf en waren er regelmatig contacten.

En nu dan? Zoals het hele leven is ook dit een zoektocht. Doordat er een “peiler” is weggevallen is het evenwicht gewoon even weg. Ik had niet verwacht dat het zo’n impact zou hebben maar dat heeft het wel. Op zoek dus naar een nieuw evenwicht nu, waarbij de centrale vraag is: wie ben ik ?

Wat blijft er over van mij als je alles om me heen weghaalt ? Of als je aan een ander denkt, hoe zie je hem of haar dan? Moeilijk om iemand te beschrijven zoals hij of zij werkelijk is zonder zijn familie, baan of hobby er bij te noemen. Bij onze kinderen zie ik het ook, het is belangrijk om “ergens bij te horen” want anders sta je alleen. Als je niet opgenomen en geaccepteerd wordt kan dat een hoop eenzaamheid en verdriet met zich meebrengen.

Samen ben je altijd sterker, of dat nu in een relatie met een partner is, met collega’s, familieleden, geloofsgenoten of hobbymaatjes. Eén plus één is altijd meer dan twee ! Dat geeft kracht en troost op die soms lastige weg van “wie ben ik”? Daarom, laten we elkaar vooral in de komende decembermaand niet alleen laten. We moeten nog maar afwachten met hoeveel familieleden we aan het kerstdiner mogen zitten maar er zijn gelukkig heel veel andere manieren om elkaar nabij te zijn.