Vrijheid

13 maart 2021 Door Henk Samplonius

Ben jij er al uit? Komende week mogen we weer. Woensdag, maar ik geloof dit keer ook op maandag en dinsdag, mogen we naar het stembureau om onze keuze voor de komende jaren bekend te maken. Het toppunt van vrijheid: zonder dat je aan iemand verantwoording hoeft af te leggen mag jij kiezen op de partij en persoon in wie je het meest vertrouwen hebt. Er lijkt veel te kiezen dit jaar; het stembiljet en het aantal kandidaten is groter dan ooit.


Gek hè? Toch twijfel ik nog wat. Ik ben nog wat zwevend zeg maar. Behalve naar de verkiezingsprogramma’s kijk ik ook naar de mensen van zo’n partij. Wat stralen zij uit en wat is hun motivatie. Ik ga er in alle rust nog eens goed over nadenken er ligt ten slotte een hele verantwoording op ons aller schouders. En je wilt eigenlijk voorkomen dat je over een half jaar moet zeggen: “had ik maar……..”


“Vrijheid” is een vaak gehoord woord in deze tijd. Een belangrijk item en niet voor niets zijn er partijen die dat woord in hun naam een plek hebben gegeven. “Ik ben mijn vrijheid kwijt” riep een boze mevrouw afgelopen week toen ze haar bezwaren uitte over de avondklok die nog steeds geldt in ons land. Tja, vervelend als je dat zo ervaart. We mogen inderdaad niet winkelen, niet naar een restaurant of café; we moeten anderhalve meter afstand houden en we moeten mondkapjes op in openbare ruimtes……..


We mogen er allemaal van denken wat we willen, dat is één van onze grootste vrijheden. “Die Gedanken sind frei” zo leerde ik op de middelbare school in een Duits lied en zo is het maar net. Zelfs tijdens deze lockdown en ondanks de avondklok voel ik me vrij en amper beperkt. Daar zijn de omstandigheden natuurlijk ook naar. Ik prijs me gelukkig met mijn geliefden om me heen en een dak boven mijn hoofd. Andere geliefden op afstand waarmee ik dankzij alle digitale mogelijkheden contact kan houden en fijne buren met wie ik af en toe op gepaste afstand een praatje kan maken.


Bij de keuze voor komende week in het stemhokje zal ik me laten leiden door die gedachte, dat iedereen dat dak boven zijn hoofd heeft, dat we onze welvaart en onze zorgen en ellende eerlijk delen en dat mensen die het zwaar hebben in ons land op steun kunnen rekenen. Ik wens iedereen succes komende week en sterkte bij het maken van de juiste keuze.