Vrede

24 september 2021 Door Henk Samplonius

Waarschijnlijk is het je niet eens opgevallen en ik had er ook niet aan gedacht totdat ik gisteravond die mooie regenboogvlag zag wapperen bij de kerk waar wij op vrijdagavond oefenen met de cantorij. De regenboogvlag met witte letters “vrede” hangt daar omdat het deze week Vredesweek is.

Als thema voor deze week is gekozen voor “inclusief leven”. In een tijd dat veel mensen kiezen voor “exclusief” wordt nu de aandacht gevestigd op “inclusief”. Dat wil zeggen dat we niemand willen uitsluiten, wat voor ras, geaardheid of gender je ook hebt. Je hoort er bij!

Vrede, het lijkt een illusie, een utopie. Vrede is een werkwoord, we moeten er iets voor doen. Goed dat daar aandacht voor gevraagd en aan gegeven wordt want uit mijzelf kom ik daar soms niet op. Toen mijn vader was overleden, komende week is dat 30 jaar geleden, werd gezegd dat hij een “vredewerker” was, een man van de vrede. Kortom een voorbeeld voor ons allemaal. Gelukkig zijn daar meer van, van die voorbeelden.

Al toen ik jong was luisterde ik vaak naar de radio. Simpelweg ook omdat er nog geen televisie was, tenminste niet bij ons thuis. Één van mijn eerste radioherinneringen was het programma “kleutertje luister”. Ik mocht ook graag luisteren naar de kinderkoren. Op woensdagmiddag werd er gezongen door VARA’s kinderkoor De Roodborstjes onder leiding van Johan Jong die ook het koor begeleidde op de vleugel bij het zingen van vrolijke liedjes. Aan het einde vond ik het als kind altijd echt indrukwekkend worden. Johan Jong verruilde dan de vleugel voor het orgel en dan zongen de Roodborstjes samen: “Als alle kind’ren op aarde, hand in hand tesamen gaan, krijgt het leven veel meer waarde, breekt eind’lijk de vrede aan”.

Simpel toch? Geef elkaar de hand, accepteer elkaar. “Inclusief leven” ! Het kan gewoon, het is nodig. Tot slot een puntje van kritiek van onze jongste dochter: “die regenboogvlag hangt op de kop”. Nou prima toch? Ook dat is “inclusief” !