TT

27 juni 2020 Door Henk Samplonius

Het zal je toch gebeuren, woon je net weer bijna een jaar in Assen en gaat de TT niet door vanwege het corona-virus. Niet dat ik nou zo’n echte motorliefhebber ben, sterker nog ik haat het als die dingen mij met overdreven veel lawaai voorbij racen op de snelweg. Maar voor onze stad is het toch wel een drama.

Normaal gesproken was het de afgelopen week al flink feest geweest in de stad waarbij je af en toe over de koppen kunt lopen. En natuurlijk dan dit weekend de races zelf waar weer duizenden op af gekomen zouden zijn. Zouden inderdaad want de waarheid is dat het een hele gewone week was en dat het een heel gewoon weekend is. Vanochtend vroeg hoorde ik wel wat motorgeluid vanaf het TT-circuit en er zullen misschien mensen zijn die uit sentimentele overwegingen even de stad ingaan, maar toch……….

Al die mensen die er normaal gesproken zouden zijn, dat zou wel eens een haard van verspreiding van het corona-virus geweest kunnen zijn. De woorden van minister De Jong galmen nog na in mijn hoofd: “mensen zijn klaar met het corona-virus maar het corona-virus is nog niet klaar met ons”. Dat klinkt dreigend, als een soort zwaard van Damocles dat boven ons hoofd hangt.

Ondertussen leidt de middenstand en met name ook de horeca een kwijnend bestaan. Ik wil niet weten hoeveel omzet de Asser bedrijven deze week mislopen. Getallen met veel nulletjes vrees ik. De kans dat ze daarvoor op enige wijze gecompenseerd zullen worden lijkt mij minimaal.

Ondertussen zijn er al wel allerlei versoepelingen aangekondigd maar het leven is nog verre van normaal. Ik kan me nog niet goed schikken in het “nieuwe normaal” zoals dat wordt genoemd. Anderhalve meter afstand blijft voorlopig heiliger dan zingen in de kerk. We blijven toch maar de moed er in houden. Ik hoop vurig dat er snel een medicijn en een vaccin wordt gevonden zodat we weer terug kunnen naar het “oude normaal”. Of zou die tijd niet meer komen…………

In ieder geval is het erg sneu voor alle mensen die anders zoveel plezier aan de TT-week beleven. Hopelijk volgend jaar weer. In goede gezondheid !