Tiid hâldt gjin skoft

20 februari 2021 Door Henk Samplonius

Bovenstaande uitspraak van mijn Friese vader hoorde ik in mijn jeugd regelmatig voorbij komen. De tijd houdt geen pauze, geen moment. In een ontzagwekkend tempo trekken de dagen en de gebeurtenissen aan je voorbij en dan denk je: hé, alweer vier maanden met pensioen (ondertussen weer lekker aan het werk af en toe, maar goed), hé, de stille tijd voor Pasen is alweer begonnen dus binnen 40 dagen is het alweer zo ver, de basisschooltijd van onze kinderen zit er bijna weer op, enzovoort, enzovoort……


Zeker in deze vreemde tijd gaan mij de dagen snel voorbij. Steeds meer raak ik bewust van het feit dat ik meegevoerd wordt met een stroom waarop ik niet of nauwelijks invloed heb. We zitten in een lockdown die het normale leven grotendeels lam legt. Voor veel mensen was het afgelopen winterweekend een cadeautje maar op maandag leerde moeder natuur ons weer een lesje. De gladheid en daarop volgende code rood zette het hele land opnieuw stil.

Op zo’n moment besef je dat je nergens meer bent als de natuur zich laat zien van een kant die ons niet zo aanstaat. Natuurverschijnselen, inclusief bacteriën en virussen die ons dwars kunnen zitten, gaan hun gang, al dan niet het gevolg van menselijk handelen. Ik voel me ondanks alles toch een bofkont dat ik in Nederland woon. Ook ik erger me soms aan maatregelen van de regering en aan een schaatsende minister. Aan de mondkapjes die al menig glimlach verloren deden gaan, aan de lijdende middenstand en gesloten kerken.


Bofkont voel je je dan omdat je op een plek woont waar je in de gelegenheid bent je eten te kopen, een dak boven je hoofd hebt en je dierbaren om je heen. Er zijn ook in ons land helaas nog mensen die dat niet hebben. 17 maart mogen we weer naar de stembus en kiezen we voor de komende vier jaar een parlement. Nee, ik waag mezelf niet aan een stemadvies. Sterker nog, ik ben er zelf nog niet uit. Ik probeer voor mezelf een zo goed mogelijke balans te vinden tussen verstand en gevoel. En de uitslag? De tijd zal het leren………, die houdt geen pauze!