Tegenop

29 oktober 2021 Door Henk Samplonius

Naarmate de jaren vorderen krijg ik de neiging om tegen dingen op te zien. Waar andere mensen zich verheugen op b.v. een buitenlandse vakantie zie ik er als een berg tegenop. Wonderlijk hoe je gevoel je soms in de weg kan zitten of is het juist het verstand dat alsmaar redeneert en jou vertelt wat er niet allemaal zou kunnen gebeuren en vooral wat er niet allemaal mis kan gaan.

Gezinsleden vragen zich af waar ik me zo’n zorgen over maak. Ik kan het amper uitleggen. Het gevoel van onrust en van stress is niet goed onder woorden te brengen. Het is er gewoon. Maar dat moet je niet doen is dan de reactie. Ja, dat weet ik, maar het is er……..

Komende week krijgen wij een nieuwe keuken in ons huis. Toen we ruim twee jaar geleden in ons huidige huis gingen wonen vonden we dat de oude keuken nog best wel kon maar nu komt er uiteindelijk toch een nieuwe. Het afwassen met de hand behoort binnenkort tot het verleden want we krijgen weer een vaatwasser, taarten bakken wordt een groot plezier met de nieuwe oven en koken pure pret met de nieuwe inductie kookplaat. Alles precies volgens onze wensen.

Maar ja………er moet nog wel het nodige gebeuren voor het zover is, zegt een zacht maar overduidelijk stemmetje in mij. Wat kan er niet allemaal gebeuren en wat zou er niet kunnen misgaan. Pffff, ik word moe van mezelf. Met veel voorpret hebben we een paar maanden geleden deze keuken uitgekozen en dat moet ik nu niet zitten verpesten, zo zei ik in een goed gesprek met mezelf. Er komen gespecialiseerde vaklui de oude keuken afbreken en de nieuwe opbouwen en daar hoef jij je geen zorgen over te maken. Dat komt helemaal goed…………

Even diep ademhalen als dit soort gedachten weer naar boven komt en me realiseren dat we over een week samen kunnen genieten van al dat moois. Terwijl ik dit schrijf word ik al wat rustiger. Dit gaat vast wel goed komen. Maar, maar, maar……. Soms is er gewoon geen goed gesprek mogelijk met mij.