Te goed van vertrouwen

23 september 2021 Door Marleen Samplonius-Ottens

Als kind kon je mij al vanalles wijs maken. Mijn neef vertelde me dat zijn vader zaadjes had gepland en dat ze daardoor volgend jaar paarden zouden hebben. Ik was enthousiast. Een steentje onder de brug door laten drijven, ik keek doodleuk aan de andere kant waar het steentje bleef.

Mijn vader spande de kroon in gebruik maken van mijn goedgelovigheid. Hij wist me eens te vertellen dat onze familie van adel is. Zijn oma had de prachtige naam Maria Helena. Een aantal nichten en ikzelf ook hebben die naam ook gekregen. Haar achternaam was Spier. Maar volgens mijn vader was het eigenlijk Von Spier en was ze van adel.

Blijkbaar heb ik toen de twinkeling in zijn ogen gemist, want ik ging met dit prachtige verhaal trots aan de haal en binnen de kortste keren wist iedereen op school het. Waarschijnlijk gevolgd door het halve dorp.

En mijn vader maar lachen. We hebben het er vaak over gehad en gelukkig kon ik later hartelijk met hem meelachen. Net als om al die andere dingen die ik voor waarheid had aangenomen.

Het kan lachwekkend zijn, maar de andere kant heb ik helaas ook mee moeten maken. Vol vertrouwen naar anderen. In relaties of op het werk en dan bedrogen, soms heel erg bedrogen, uitkomen.

Deze week reageerde ik vol vertrouwen op iemand die een paar schoenen wilde overnemen die ik op Marktplaats had gezet. Of ik het ook kon verzenden. Ze was wel wat terughoudend en vond het lastig om te vertrouwen dat het goed zat. Of ik wel even 10 cent kon overmaken zodat ze zeker wist dat naam en nummer klopten. Ze stuurde wel even een link.

Bíj́na was ik er ingetuind. Nog net op het goede moment ging er een belletje rinkelen en begreep ik dat ik te maken had met Phishing, een manier om te ‘hengelen’ naar je bankgegevens. Ik werd zelfs nog gebeld of ik de transactie even wilde afmaken

Ik was er ontdaan van. Een stap (klik) verder en ik was de pineut geweest. Mijn vertrouwen heeft weer een deuk opgelopen. En mijn verbazing is weer groter geworden. Verbazing over de slinkse wijze waarop mensen misbruik maken van anderen. Dat je er je werk van maakt om andere mensen in de val te lokken en er met hun geld vandoor te gaan. Ik kan me amper voorstellen dat je het bedenkt, maar het gebeurt al eeuwen lang in allerlei vormen.

Ik bedenk me dat de plagerige verzinsels van mijn vader me misschien wel wat alerter hebben gemaakt in de loop der jaren. En ondertussen heb ik ook geleerd dat er gelukkig nog veel meer mensen rondlopen die wél goede bedoelingen hebben. De schoenen zijn alsnog op de bus gegaan naar een alleraardigste mevrouw. Met de functie ‘gelijk oversteken’ is het in wederzijds vertrouwen goed geregeld.