Soepeltjes in trein en super

4 juli 2020 Door Henk Samplonius

Sinds 1 juli is het allemaal weer wat makkelijker geworden in het land. De corona-maatregelen zijn aanmerkelijk versoepeld. Zo is de trein weer voor iedereen toegankelijk en dat was voor één van de dochters een goede reden om weer eens een oude vriendin in onze vorige woonplaats Appingedam op te zoeken.

De reis was uiteraard ter dege voorbereid en niets werd aan het toeval overgelaten. Het mondkapje, tegenwoordig een soort extra toegangsbewijs voor het OV, was al tijdig gekocht, de reisplanner gecheckt op vertrek- en aankomsttijden, wat extra zakgeld losgepeuterd en ondergetekende gecharterd als persoonlijk chauffeur.

Maar net op tijd bestegen wij de trap van Spoor 3, waar de trein zou vertrekken. We hoorden hem al aankomen terwijl we naar boven liepen. Nog een laatste kus, mondkapje op en daar ging dochterlief de trein in. Ik volgde haar aan de buitenkant van de trein naar haar zitplaats. Het was gelukkig niet druk in de trein dus ze kon in haar eentje op een tweepersoons plek plaats nemen.

Alvast append met haar vriendin zwaaide ze nog een keer en daar ging de trein. Ik keek nog even naar en in die trein en ik kon een glimlach niet onderdrukken. Werkelijk een potsierlijk gezicht, al die gemondkapte mensen. Zou dit nu die zo gewenste veiligheid geven?

Intussen verheug ik me al weer op een bezoek aan de supermarkt, de weekendboodschappen moeten tenslotte weer ingeslagen worden. Sinds 1 juli is ook hier wat veranderd: de winkelwagentjes worden je niet meer schoon en wel aangereikt maar je wordt geacht dit zelf te doen met de soms schaars aanwezige middelen. Gevolg is dat meer dan de helft van de mensen dat niet meer doet; je zou eens moe kunnen worden van dat schoonmaken.

Anderhalve meter lijkt voor velen ook een lastig begrip, want IK kan er best even voorlangs als ik net dat stuk kaas of dat pak koffie moet hebben want IK heb meer te doen vandaag. Ik hoop maar dat het laconieke gedrag van veel mensen geen gevolgen zal hebben, want IK heb er geen zin in om corona te krijgen.