Sint

3 december 2021 Door Henk Samplonius

Geen idee wat dat is tussen de Sint en mij maar het gaat niet zo goed. In de loop van de jaren is er een verwijdering tussen ons ontstaan die voelbaar en soms bijna tastbaar is. Waar ik als kind nog uit volle borst zong “en rij dan niet stilletjes ons huisje voorbij” is er nu een soort van onverschilligheid ontstaan over het al dan niet vieren van het Sintfeest. Op het moment dat ik dit schrijf staat de kerstboom al in de kamer en is Sinterklaas al min of meer “overruled” door het komende kerstfeest.

Waar ging het mis tussen de Sint en mij ? Ik denk dat het een geleidelijk proces is geweest. Ik weet wel dat sinds de Sint speelbal is geworden van kibbelende mensen die zich moeten bemoeien met de kleur van Pieterman knecht er de lol vanaf is gegaan. De magie is helemaal weg. Piet is niet meer zwarte piet maar anti-discriminatiepiet die naar behoeven van kleur kan verschieten. Het zal allemaal wel bij deze tijd passen maar de spontaniteit is weg.

Gelukkig komt kerst al weer lekker dichtbij met heerlijke tradities als kerstboom, gourmet, top2000 en samen naar de kerk gaan om de geboorte van het Christus-kind te vieren. We verheugen ons er op en het is leuk om te merken dat de kinderen ook al hechten aan deze tradities. Heerlijk vooruitzicht voor de laatste dagen van deze maand.

Maar zo ver is het nog niet. Eerst vieren we zondag Sinterklaas. Er zijn lootjes getrokken en voor ons allemaal is er een cadeau met hopelijk een gedicht. We eten een paar pepernoten en drinken chocolademelk. Mooi ! Tot volgend jaar Sinterklaas. Zelfs Dieuwertje kon ons dit jaar niet overtuigen met het Sinterklaasjournaal. Misschien doen we volgend jaar een nieuwe poging. Dag Sinterklaasje, daaahaaaag !