Shop till you….

29 april 2021 Door Marleen Samplonius-Ottens

Daar staan we dan. Dochterlief (13) en ik. In een lange rij buiten voor een winkel, in de stromende regen. De tweede dag dat de winkels weer open zijn na een lange lock-down. Ondanks het slechte weer staan we samen te genieten.

Toen onze minister president vorige week in de persconferentie aankondigde dat de winkels weer open mochten vanaf 28 april, sprong onze middelste een gat in de lucht. “Mam, jij bent vrij volgende week, gaan we ásjeblieft samen naar de Stad?” Hoewel ik zelf geen groot liefhebber ben, kon ik dit niet weigeren.

Onze kinderen krijgen allemaal kleedgeld. Een vast bedrag per maand, gecheckt bij Nibud of het een beetje redelijk is en ze redden zich er prima mee. Wel doen ze het alle drie verschillend. Zoonlief stuurt af een toe een link van kleding die hij leuk vindt, vraagt of hij daar nog voldoende geld voor heeft en vraagt mij om het te bestellen.

De jongste heeft tijdens de lock-down het online bestellen helemaal ontdekt. Ze vult haar winkelmandje, haalt er af en toe wat uit en voegt weer eens wat nieuws toe en als ze weer voldoende heeft, gaan we het samen bestellen. Maar onze middelste heeft de laatste maanden gespaard. “Als het dan weer kan, ga ik met mama naar de Stad (Groningen) en gaan we met tassen vol weer naar huis!” Ze zag het al helemaal voor zich.

En vandaag is het dan zover. We zijn redelijk op tijd en de eerste winkel op haar lijstje kunnen we zonder te wachten naar binnen. Handen wassen, mondkapje op, afstand houden. Het gaat prima, zeker omdat er maar een beperkt aantal mensen tegelijk de winkel in mogen. Daarna vinden we zowaar een terrasje waar we even droog kunnen zitten. Dat deel van ons uitje heb ik het meest gemist en we genieten er samen van.

Hoewel het steeds harder gaat regenen, gaan we gewoon door. We belanden in een rij voor een populaire winkel. Want hoewel flink gespaard, moet het budget wel in de gaten worden gehouden. We staan achter een paar vrolijke meiden, een paar jaar ouder dan onze dochter. Hun papieren tassen raken doorweekt en ze zijn bang dat de inhoud straks op straat ligt. Maar ook zij blijven lachen.

Wat kan ik het me goed voorstellen dat deze groep het enorm heeft gemist de afgelopen maanden. Even gezellig met vriendinnen of met je moeder winkelen.

Als ik ’s avonds na een heerlijk warme douche met een kop koffie op de bank zit bij te komen, volgt er een mini-modeshow van onze dochter. Die stralende blik als ze ons haar perfect zittende broek met dat leuke shirt laat zien. Daar had ik die wachtrijen in de stromende regen graag voor over. Als het later weer wat normaler wordt, kunnen we wel weer wachten op een droge dag. Dit móest gewoon.