Samen sterk

10 oktober 2020 Door Henk Samplonius

Alweer is het zaterdag. De weken vliegen voorbij. De kinderen kunnen gelukkig even wat rustiger aan doen, de herfstvakantie is in ons deel van het land al weer aangebroken.

Als ik onze minister-president mag geloven komt het er dit weekend op aan. Als de coronabesmettingscijfers niet flink lager worden zullen er weer zwaardere maatregelen komen. Dinsdag is er weer een persconferentie en zullen we horen wat men voor ons in petto heeft.

Het is ongelooflijk wat een impact deze pandemie op de samenleving heeft. En toch zijn er nog heel veel mensen die doen of er niets aan de hand is. Die toch in deze herfstvakantie nog even naar het buitenland op vakantie moeten, die toch maar niet zo’n mondkapje dragen, die zich niet kunnen of willen verplaatsen in een ander die zich wel zorgen maakt, wel bang is.

De samenleving lijkt momenteel uit twee kampen te bestaan. Er zijn gelukkig nog veel mensen die alles maar gelaten over zich heen laten komen, zich aanpassen en hopen op betere tijden. En dan heb je mensen die vooral boos zijn, achterdochtig, wantrouwend en die in verzet komen. In verzet tegen de boze overheerser die corona heet, in verzet tegen de maatregelen, in verzet tegen de regering, enzovoort. Het verzet neemt soms extreme vormen aan tot het dood wensen van de leden van de regering aan toe.

Ik behoor tot de eerste groep en gelukkig velen met mij. Natuurlijk volg ik kritisch wat er gebeurt maar verder zit er weinig anders op dan de regels en adviezen op te volgen. Ik ben geen viroloog, geen epidemioloog, ik vertrouw op de mensen die er verstand van hebben en van wie ik aanneem dat ze uiteindelijk het beste met ons voor hebben.

Dus doe ik (met frisse tegenzin) mijn mondkapje op als ik de supermarkt of andere winkels binnenkom, begeef ik me niet in grote gezelschappen en kan ik mijn kleinkinderen en andere familie even niet knuffelen. Het is niet anders. Het zou fijn zijn als we weer solidair zouden kunnen zijn. Samen sterk tegen die boze vijand die ons leven zo op de kop zet.

SAMEN!!!