Ruimte

15 mei 2021 Door Henk Samplonius

Voor de dagelijkse boodschappen ga ik meestal naar de binnenstad. Zeker is er in onze wijk ook een supermarkt maar daar is met de huidige drukte en door de beperkte ruimte maar moeilijk anderhalve meter afstand te houden. Vandaar dat ik een grotere supermarkt opzoek waar je niet zo gauw tegen elkaar op botst. Voor dit moment voelt dat gewoon veiliger.

Tot voor kort was het stil in de binnenstad, te stil. Maar sinds 28 april is het alsof voor velen de winterslaap nu definitief voorbij is. Er is weer leven in die mooie binnenstad. Ondanks of misschien wel dankzij de maatregelen kan er weer een terrasje bezocht worden en kunnen mensen weer naar de winkel. Op één of andere manier zie je een soort van opluchting bij mensen. Het gaat hem niet om dat paar schoenen dat je weer gewoon kunt kopen en ook niet om dat biertje dat je nu weer op een terras kunt drinken. Het is een gevoel van vrijheid, van ruimte die bij veel mensen een gelukzalige glimlach op de mond tovert.

Volgende week als het allemaal goed gaat stap 2 van het openingsplan. Dierentuinen, pretparken, sportscholen. Ze mogen weer. Wat een opluchting ook voor al die mensen die zo lang knarsetandend thuis zaten omdat ze hun werk niet konden doen. Voor al die bedrijven die soms tonnen soms zelfs miljoenen aan inkomsten misliepen door deze pandemie. Het kan een mooie zomer worden als we ons nog wat in acht nemen.

Je kunt zo verlangen naar de tijd dat je weer “gewoon” kunt leven zonder zorgen dat je besmet raakt of iemand anders besmet. Ik kan niet wachten op de dag dat we die mondkapjes weer af kunnen doen en elkaars glimlach weer kunnen tonen. Het verlangen merk je bij veel mensen. “Ben jij al ingeënt? Ja, ik krijg binnenkort mijn tweede al”. Je hoort het mensen enthousiast vertellen aan elkaar. Wat mooi dat er medici en wetenschappers zijn die hier met passie aan hebben gewerkt. Dat die vaccins zijn ontwikkeld, getest en geproduceerd. En ja, er gaat nog wel eens wat mis bij deze mega-operatie waarbij miljoenen mensen zo snel mogelijk geprikt moeten worden. Ik merk bij veel mensen nog niet zoveel dankbaarheid voor het feit dat anderen zich een ongeluk werken om ons te beschermen tegen dat rotvirus. “Ik wil, ik moet, ik heb recht op……”. Een beetje bescheidenheid zou ons wat dat betreft wel sieren.