Radio

23 januari 2021 Door Henk Samplonius

Afgelopen week waren we 17 jaar getrouwd. Corona-proof gevierd uiteraard; een etentje met ons gezin volgt nog als het kan en mag.

Bij dit soort dagen kijk je ook altijd even terug. Hoe was het ook alweer in het begin, hoe leerden wij elkaar ook alweer kennen……

Wie ons een beetje kent weet dat dat bij de regionale omroep was, waar we toen beiden werkten. We hadden allebei al aardig wat jaartjes radio achter de rug. Beiden waren we verliefd op dat medium waar we ons soms in de hele vroege maar ook tot in de late uurtjes voor inzetten. Wat is dat toch met die radio. De magie van dat kastje in de hoek van de kamer van waaruit in mijn jeugd de nieuwsberichten en veel muziek de kamer in werden gebracht. Aanvankelijk de radiodistributie met slechts 4 zenders, maar later ook een echte radio waardoor we radio Luxemburg, radio Veronica, radio Noordzee en allerlei andere magische zenders konden beluisteren. Op mijn slaapkamertje maakte ik ook radioprogramma’s in die tijd. Een oude bandrecorder, een cassetterecorder, een pickup met platen en een microfoon waren de ingrediënten voor een heus programma waar ik zelf ook nog de jingles voor maakte.

Het was vele jaren later toen ik mijn droom kon omzetten in werkelijkheid. De lokale omroep in mijn toenmalige woonplaats zocht nog aanstormend talent en ik meldde mij enthousiast. Binnen de kortste keren zat ik achter de microfoon en was ik ècht op de radio. Later volgde een overstap naar de regionale omroep waardoor ik van mijn hobby mijn beroep kon maken. Weer veel later mocht ik een aantal jaren werken bij een landelijk nieuwsstation. Uiteindelijk kwam daar onvrijwillig een eind aan en ging ik weer wat anders doen.

Wat een fantastische tijd heb ik gehad, wat een fantastisch medium. Ik heb nooit die belangstelling en die liefde gevoeld voor de televisie. De radio had mijn hart. En nog steeds. Als ik naar de televisie kijk dan is het vaak naar de webcamstream van de landelijke radio waar je de medewerkers vaak met veel plezier hun mooie werk ziet doen. En ik? Ik geniet dan gewoon nog wat mee!