Proost

20 november 2021 Door Henk Samplonius

Sinds vorige week is het advies om thuis te werken weer van stal gehaald. Het stijgende aantal besmettingen maakt het nodig dat mensen zich minder verplaatsen en minder andere mensen ontmoeten waardoor misschien het beeld wel wat minder zorgelijk wordt. Het thuiswerken heeft inmiddels volop zijn intrede gedaan in werkend Nederland. Waar bij mijn vorige werkgever nog weleens werd getwijfeld of het allemaal wel kon heb ik in mijn huidige werk nog nooit anders gedaan.

Helemaal niet gek hoor: in mijn geval thuis achter de laptop telefoontjes beantwoorden van mensen die vragen hebben over alles wat met de corona-pandemie te maken heeft. Vluchtige, maar vaak waardevolle contacten waarbij je mensen wat duidelijkheid kunt geven in de onzekere situatie waarin ze vaak zijn beland. En ondertussen speelt om je heen het tafereel van het dagelijks huishouden zich af. Het is bijzonder om zo je werk te doen.

Het gekke is dat ik mijn collega’s nauwelijks ken, laat staan dat ik weet hoe ze er uit zien. In eerste instantie had ik ook geen contact met ze maar sinds een paar maanden mag ik ook regelmatig “vraagbaak” zijn en collega’s bijstaan die zelf niet het antwoord op een bepaalde vraag kunnen vinden. Het leuke is dat je met die “vraagbaak”-groep een ander soort contact ontwikkelt. Af en toe een “meeting” (klinkt in het Engels veel interessanter dan vergadering) via Teams en dan zie je in één keer elkaar op het scherm van je computer

Mooi dat dat zo kan met de hedendaagse technieken. Het haalt het natuurlijk niet bij een echte ontmoeting maar het is stukken beter dan niets. Je ziet in één keer gezichten en je hoort de stemmen en je kunt op elkaar reageren. Al een aantal keren hebben we zo’n “meeting” gehad in wisselende samenstellingen en je merkt dat daardoor het “groepsgevoel” ontstaat.

Het gaat nog verder: het idee is nu ontstaan om een keer een “borrel” te organiseren. En dat ook via Teams. Proosten tegen je laptopschermpje aan. Wat een tijd toch waar we vandaag in mogen leven. Dankzij de digitale mogelijkheden blijven we verbonden met elkaar ondanks alle corona-perikelen. Zo brengt deze periode, naast alle ellende en onvrede, toch ook nog wat goeds.