Premier

19 december 2020 Door Henk Samplonius

Echt een fan van de man ben ik niet en over het algemeen voel ik me ook niet aangetrokken tot het gedachtengoed van de VVD, maar je zult het maar zijn: premier van dit land. Mark Rutte doet het, en hij doet het al een aardig tijdje. Het afgelopen jaar was hij vaker dan ik gewenst had te gast in mijn huiskamer. Afgelopen dinsdag was het ook weer zo ver, deze keer geen persconferentie maar een heuse toespraak vanuit het torentje.

Zorgvuldig gekozen woorden werden vanaf de autocue opgelezen waarbij Mark zo strak mogelijk de camera en dus de kamer in keek. De boodschap was weer meer dan verpletterend: Nederland gaat op slot ! Daarna volgde nog minutenlang een relaas over het hoe en waarom van dit besluit maar het belangrijkste was en is: Nederland gaat op slot! Zeg maar dag met je handje tegen gezellige kerstinkopen in de stad, nog even naar de kapper, lekker uit eten gaan……. Op slot! Wat een geluk dat we nog wel ons eigen huis in mogen. In huis moet het allemaal gebeuren de komende tijd. Daar wordt het kerstfeest gevierd,al dan niet met 3 gasten, en daar moeten we zorgen dat we het fijn hebben.

Ik realiseer me dat ik makkelijk praten heb. Ik kan naar de supermarkt gaan en lekkere dingen halen voor de kerst, ik heb een gezin met wie ik het de laatste dagen van het jaar gezellig kan maken. Hoe anders is het voor mensen die noodgedwongen alleen zitten en de deur niet uit kunnen. Het lijkt me niet dat je daar vrolijk van wordt. Hopelijk zijn er mensen die naar ze omkijken. Laten we ze niet vergeten.

Hoe zou zo’n premier de feestdagen doorbrengen? Alleenstaand, voor zover wij weten, afgelopen jaar overleed zijn moeder. Hij heeft veel goede vrienden vertelt hij weleens. Ook hem wens ik goede en ontspannen feestdagen toe en een goed uiteinde van dit jaar. En als het dan twaalf uur is op 31 december…….. dan is het tijd om met potten en pannen en pollepels naar buiten te gaan en te zorgen voor wat alternatief vuurwerk. Ik wens jullie allemaal mooie dagen.