Orgel

30 januari 2021 Door Henk Samplonius

Naast de verjaardag van onze dochter die we op bescheiden wijze hebben gevierd was er nog eentje. Mijn prachtige Johannus Opus 5 was afgelopen week één jaar bij ons. In januari vorig jaar toog ik naar Nijkerk waar de firma Verhoog dit fraaie instrument te koop had staan. De foto hierboven geeft een blik in de showroom waarbij “mijn” orgel er gelijk uit sprong.

Geen nieuw instrument, dat kan bruin niet trekken, maar wel een prachtig meubel qua kleur en bouw en, wat het belangrijkste is: een fantastisch geluid. Je waant je af en toe achter een heus pijporgel als je de toetsen en pedalen bespeelt. Er gaat bijna geen dag voorbij of ik zit wel even een uurtje achter de klavieren. Ik kan niet goed beschrijven wat een rust en inspiratie daar van uit gaat.

Regelmatig kijk en luister ik ook naar concerten van beroepsorganisten. Het aanbod via YouTube van online concerten is enorm en ik kan genieten van bijvoorbeeld Gert van Hoef, Martin Mans en Arjan Breukhoven. Het is echter niet te vergelijken met het zelf bespelen van het orgel. Je bent echt van de wereld als je je mee laat drijven op de muziek. Soms iets uit de boeken maar vaak ook zelf improviserend. Een uurtje is dan zo voorbij.

En de huisgenoten dan? Vinden die dat altijd wel leuk? Ach, de kinderen gaan vaak hun eigen weg en zitten vaak met oortjes in naar hun eigen muziek of filmpjes te luisteren. Vrouwlief kan er gelukkig van genieten en doet af en toe eens mee op de dwarsfluit. En in geval van nood is er altijd nog de koptelefoon waarbij ik dan niemand meer tot last ben met mijn spel.

Er zijn niet veel kinderen en volwassenen meer die orgel spelen. Vroeger waren de Philicorda’s, de Eminents en de Solina’s gemeengoed. In heel wat gezinnen had zo’n orgeltje, al dan niet met ritmebox, een plekje in huis, tot vermaak van het hele gezin. Tijden zijn veranderd maar muziek blijft op één of andere manier altijd een grote plek innemen in het leven en zeker in mijn leven. De mooiste plek voor mij om dat te beleven is achter het orgel.