Om 4 uur wakker

10 juni 2020 Door Marleen Samplonius-Ottens

Wat is er met het tijdstip 4 uur ’s nachts?! Bijna elke nacht word ik rond een uur of 4 wakker. Soms slaap ik direct weer verder, maar sinds ik een nieuwe levensfase ben ingegaan (lees: in de overgang ben), duurt het wel een uurtje voor ik weer in slaap ben.

Het maakt niet uit of ik om 10 uur naar bed ben gegaan (wat trouwens héél zelden voorkomt) of om 1 uur, om 4 uur ben ik wakker.

Ooit stond ik op dat tijdstip op om naar mijn werk te gaan. Zo’n drie jaar lang gedaan, maar dat is inmiddels al wel twintig jaar geleden. Zou het daar nog mee te maken hebben?

Ik weet nog dat een collega destijds zei dat hij nog elke ochtend om 4 uur wakker werd, ook al stond hij al jaren niet meer op dat tijdstip op. Ik stelde nog gekscherend voor dat hij dan best mijn werk kon doen, als hij toch wakker was. Want ik had er best moeite mee.

Mijn moeder stond in haar jeugd ook om 4 uur op. Samen met haar vader ging ze op dat vroege tijdstip al naar het veen om de hele dag hard te werken. Toen het veen al lang was afgegraven, stond ze soms nog om 4 uur op en had ze de hele tuin geschoffeld tegen de tijd dat wij voor het ontbijt verschenen.

Vanochtend was het ook weer raak. Hoewel ik even twijfelde, want het was al licht. Ik schoof de gordijnen een beetje opzij en zag de boomtoppen uit onze tuin en hoorde al wat vroege vogels. O ja, dit waren de mooiste weken om zo vroeg op te staan. Drie weken per jaar is het om 4 uur ’s ochtends al licht!

Ik genoot er even van, draaide me toen glimlachend nog een keer om en heb nog even heerlijk geslapen.