Mei

30 april 2021 Door Henk Samplonius

Vandaag is het 1 mei. We zitten al weer in de vijfde maand van dit jaar. Mei, een maand die voor mij onverbrekelijk verbonden is met mijn moeder en met mijn oma. Beiden waren ze jarig in die maand. Mijn moeder op 13 mei en oma op 26 mei. Lekker makkelijk te onthouden voor mij als kind. Twee keer de datum van ma en je kwam automatisch bij oma terecht.

Hendrika was de voornaam van mijn oma en ik ben naar haar vernoemd. Of het aan die naam lag weet ik niet maar we hadden een goede band, oma en ik. Ze speelde een belangrijke rol in mijn leven en ik vind het mooi om af en toe nog eens aan de tijd terug te denken dat we samen zo’n goed contact hadden. Als klein jongetje mocht ik regelmatig bij oma logeren. Gewoon voor de lol, omdat het kon en later ook wel eens een enkele keer om mijn ouders de gelegenheid te geven er eens samen op uit te trekken.

In 1894 werd ze geboren in Hardenberg. Volgens mij had ze een mooie jeugd waarin ze opgroeide met een stuk of drie zussen dacht ik, die we weleens zagen bij een verjaardag van oma. Ik weet nog dat ik dat heel bijzonder vond dat oma zussen had. In Hardenberg trouwde ze met Geert, aan wie ik mijn tweede voornaam te danken heb. Ze kregen twee kinderen: mijn moeder en nog een jongere broer. Opa Geert werkte bij het spoor en werd op een gegeven moment overgeplaatst naar Zwolle, dus verhuisde het gezin naar de hoofdstad van Overijssel. Eerst in een ander huis maar later in de Dahliastraat waar ik als kind zo vaak kwam.

De tweede wereldoorlog maakte een vroegtijdig einde aan het gelukkige huwelijk van opa en oma. Met de vrede al bijna in zicht werd het spoorwegemplacement waar opa werkte gebombardeerd waarbij hij dodelijk werd getroffen door een granaatscherf. Op 4 mei herdenken we. Ik denk aan mijn opa en aan alle anderen die hun leven gaven voor onze vrijheid. Een vrijheid waarin we ondanks de corona-beperkingen nog steeds mogen leven.