Lot

9 januari 2021 Door Henk Samplonius

Het is een goede traditie dat wij jaarlijks meedoen aan de oudejaarsloterij. Op één van de laatste dagen van het jaar wordt het lot gekocht en zorgvuldig in een la opgeborgen. Als je zo’n ding koopt leg je je lot in handen van de verkoper, jij mag alleen bepalen wat voor eindcijfer je wilt hebben. Vijf, zei ik tegen de verkoper, eindcijfer 5, waarbij ik dacht aan het aantal kinderen én het aantal kleinkinderen dat ik mag hebben. Dat moet wel geluk brengen dacht ik zo. En dan begint het grote dromen.

Stel dat wij nou eens een flinke prijs zouden winnen…… hoofdprijs zou mooi zijn maar met een paar ton nemen we ook best wel genoegen. Stel je voor wat we dan niet allemaal kunnen doen. Een nieuwe keuken, een nieuwe auto, misschien wel een heel nieuw huis. En natuurlijk, verstandig als we zijn een mooi bedrag op de spaarrekening voor de kinderen. Niet alles voor onszelf hoor, nee, we geven ook wat aan goede doelen want je wilt toch ook iets goeds doen met je geld…….

Als, als, als, maar als het nieuwe jaar is begonnen leert een snelle blik op de site van de Staatsloterij dat we geen hoofdprijs hebben, ook niet een iets kleinere prijs, maar wel een prijs. Een tientje, echt waar een tientje, wat kun je daar niet voor doen……. Afijn, we zijn weer wakker, maarrrrr, we hebben ook nog de Postcodeloterij. Daarin zijn we nooit veel verder gekomen dan een pak stroopwafels en een bakkie Ben en Jerry’s ijs dus nu tijd voor de grote knaller. We hoorden al voor de jaarwisseling dat vanwege de coronamaatregelen de grote rode truck niet zou uitrukken maar goed, zonder vrachtwagen zou die prijs ook wel arriveren.

Je raadt het al….. ook hier kwamen we niet in de buurt of liever gezegd wonen we niet in de buurt waar de prijs is gevallen. Weer een droom aan diggelen. We leggen ons er voorlopig maar bij neer dat we “gewone” mensen blijven met een “gewoon” inkomen. Tot eind van dit jaar natuurlijk. Het is heerlijk om af en toe even te dromen. En verder genieten we volop van vele andere vormen van “rijkdom”.