Krantje meneer?

9 juli 2020 Door Henk Samplonius

In het druilerige winkelcentrum werd ik net aangehouden door een vriendelijke jongeman. “Krantje meenemen meneer?” vroeg hij mij vrolijk. Omdat ik aan het logo van zijn blauwe shirt wel kon afleiden welke kant het gesprek op zou gaan sloeg ik zijn aanbod af.

“Ik lees het nieuws wel op mijn smartphone” antwoordde ik. “Wel zo goedkoop en een stuk sneller”. De krantenjongen drong niet verder aan en richtte zijn aandacht alweer op een volgende passant. Ik hoorde dat die een zelfde soort antwoord gaf.

Wat een rotbaan dacht ik. Kranten proberen te slijten aan een publiek dat helemaal is gericht op het snelle online nieuws. À la minute krijgen we tegenwoordig het nieuws voorgeschoteld via allerlei sites vaak met foto’s of zelfs live-streams erbij. Als ik dan wel eens een echte krant open sla zie ik allemaal nieuws dat ik op één of andere manier al voorbij heb zien komen.

De echte krantenliefhebber leest vaak ook de krant voor het gevoel, voor de meningen, voor de achtergronden. Ik verbeeld me dat ik daar allemaal geen tijd voor heb. Misschien als ik met pensioen ben?