Koningshuis

27 april 2020 Door Henk Samplonius

Koningsdag 2020 was bijzonder, dat is zeker. Op een dag dat normaal iedereen er op uit trekt zaten we vandaag binnen, of……. in de tuin of op het balkon.

Wat is dat toch met dat koningshuis? Ik weet dat er best veel mensen zijn die er niks mee hebben; die het een geldverslindend instituut vinden waar we makkelijk zonder kunnen. Het zal best maar ik vind het mooi dat we een koning en koningin hebben die samen met hun dochters een prachtig gezin vormen. Natuurlijk is er veel officiële poespas en symboliek rond het koninklijk huis, het één wat meer tot de verbeelding sprekend dan het ander maar uiteindelijk zijn ze toch een erg belangrijk visitekaartje voor ons land.

Op een dag als vandaag, waarop ook zij gedwongen binnen zitten, geven ze ons een mooi inkijkje in hun koninklijke leven. Vanochtend om 10 uur, na die bijzondere uitvoering van het Wilhelmus, een korte toespraak van de koning. Gewoon, zonder stropdas en in warme bewoordingen spreekt hij ons bemoedigend toe. Ook uit hij zijn waardering aan allen die het land in deze lastige tijd draaiende houden.

Wij thuis eten, terwijl de NOS terugblikt op vorige koningsdagen, een traditionele oranje-tompouce en constateren dat er in Assen wel weinig gevlagd wordt en we sluiten ons gelijk bij dit plaatselijk gebruik aan want ondanks het feit dat we hier nu langer dan een half jaar wonen is het er nog niet van gekomen een vlaggenstokhouder aan te schaffen. Helaas bleken die dingen het afgelopen weekend in heel Assen niet meer verkrijgbaar. Volgend jaar beter !

Om vier uur vanmiddag hebben wij samen met de koninklijke familie en met vele anderen het glas geheven. Een bijzonder moment om zo met elkaar te toasten op ons aller gezondheid. We weten in deze tijd meer dan ooit tevoren hoe belangrijk dat is. Proost allemaal, op onze gezondheid en natuurlijk: leve de koning en zijn mooie gezin. Ik houd van ze……….