Klooster

30 mei 2020 Door Henk Samplonius

Precies drie jaar geleden mocht ik een weekend in het klooster verblijven. Met een aantal andere leden van onze kerk waren we te gast bij de zusters Clarissen in klooster De Bron in Nijmegen.

Wat een bijzonder iets toch. Tien vrouwen die in een soort van “lock down” zitten. Drie dagen lang waren we er niet alleen getuige van maar mochten we ook zelf meedoen aan de vieringen, samen met de zusters eten en ook hadden we ook goede gesprekken.

Wat we toen al merkten en misschien afgelopen maanden ook hebben ervaren dat je door zo’n lock down niet van de wereld hoeft te vervreemden. Uit de gesprekken met de nonnen bleek dat ze midden in het leven staan ondanks dat ze bijna niet buiten het klooster komen. Via radio en tv maar ook via de sociale media stellen ze zich dagelijks op de hoogte van alles wat in onze wereld speelt en gaan daar vervolgens mee aan het werk.

De zusters Clarissen en ook al die andere kloosterorden houden het gebed voor de wereld gaande. Daar kun je van denken wat je wilt maar ik heb bewondering voor hun manier van leven. Ik ben blij dat ik daar een paar dagen getuige van mocht zijn.