Huis

7 november 2020 Door Henk Samplonius

“Stel dat Biden wint, komt hij dan in het Witte Huis te wonen?” vraagt één van de dochters. Ik vertel dat dat inderdaad het geval is. “Waar moet Trump dan wonen?” Ik zeg dat ik vermoed dat er ergens nog wel een stulpje voor hem zal zijn.

Bijzonder dat je als Amerikaanse president over zo’n gigantische dienstwoning mag beschikken. Aan de andere kant, ons eigen staatshoofd en zijn familie hoeven ook niet echt te klagen. Ik realiseer me hoe ver dat wereldje van staatshoofden en regeringsleiders van mij af staat. Zij, als vertegenwoordigers van het volk leven zo anders dan de leden van dat volk.

Wij zijn als gezin nog steeds heel blij met het huis dat we vorig jaar konden kopen in de Drentse hoofdstad. Ongetwijfeld een paar kamertjes minder dan de ambtswoning van de Amerikaanse president maar wel ONS huis waar we samen lief en leed delen. Meer dan een dak boven het hoofd voor ons gezin en onze huisdieren.

Op het moment dat ik dit schrijf strooit de zon gul haar stralen op en in ons huis. Alle huisgenoten doen “hun ding” en de huisdieren hebben allemaal een rustig plekje opgezocht om op gepaste wijze te relaxen. Op deze manier is het advies “blijf zoveel mogelijk thuis” niet zo vreselijk. Wie de president van Amerika ook zal worden, ik gun hem en zijn familie zo’n thuis en de verliezende partij en alle Amerikanen de rust te aanvaarden wat de uiteindelijke uitslag van de verkiezingen zal zijn