Het afscheid

4 juni 2020 Door Henk Samplonius

Best wel een gedenkwaardige dag vandaag. Ik ontving een berichtje van de SVB met daarin de mededeling dat het nu toch echt tijd is om mijn AOW aan te gaan vragen. Vier maanden voor mijn officiƫle pensioenleeftijd heb ik dat zojuist gedaan. Mijn oudedagsvoorziening is geregeld en ik zal binnenkort een bevestiging krijgen dat vanaf oktober mijn rekening maandelijks met een vorstelijk bedrag gespekt zal worden.

Ik had me nooit kunnen bedenken dat het zo’n vreemd laatste jaar zou worden. Sowieso had ik al een stapje terug gedaan op mijn werk en zag ik minder collega’s dan voorheen, maar nu……………… helemaal niemand meer. Af en toe een mailtje, een telefoontje en het ziet er naar uit dat het een afscheid zonder handdrukken en zoenen zal zijn. Een digitale afscheidsborrel misschien ?

Voor onze dochter Margriet al een even vreemd afscheid. In haar geval van de basisschool. Gelukkig was groep 8 in september al op kamp geweest maar helaas hoeven we op een gezellige afscheidsavond met leerlingen en ouders niet te rekenen. De musical…….. gaat niet door jammer genoeg. In plaats daarvan (wel creatief bedacht) een film waarin alle leerlingen meedoen door middel van een door hen zelf gemaakt filmpje. Die gaan ze dan nog wel even samen bekijken, maar de ouders mogen daar niet bij zijn.

Vreemde tijden, waarin op verschillende plaatsen in ons land met grote groepen wordt gedemonstreerd tegen racisme maar waarin een afscheidsbijeenkomst niet mogelijk lijkt.