Herinneringen

12 september 2020 Door Henk Samplonius

Als je mensen op de praatstoel wilt hebben moet je beginnen over “vroeger”. Over het algemeen komt er dan een stroom van verhalen op gang met allerlei belevenissen, mooi en lelijk soms. Bepaalde details worden nog even wat aangedikt en zo zijn die verhalen een bron van vermaak voor zowel de verteller als de luisteraar.

Herinneringen…….., dat is ook het succes van allerlei groepen op de sociale media waarop foto’s en verhalen worden gepost van vroeger. Onlangs werd ik lid van een groep op Facebook “038 Zwolle jaren ’60 ’70 ’80 ’90”. Een groep die nog maar sinds enkele weken bestaat en nu al duizenden (ex-) Zwollenaren weet te vermaken.

Iedereen komt elkaar weer tegen: een buurmeisje van vroeger, mijn nicht, oud klasgenoten. De verhalen van vroeger stromen rijkelijk naar aanleiding van de vele foto’s die worden geplaatst. Samen lekker mijmeren over vroeger. Weet je nog? Hoe gezellig het toen was? Toen iedereen elkaar nog kende, toen de melkboer en de bakker nog aan huis kwamen, toen je nog werd bediend bij de benzinepomp….

Gek hè, hoe dat werkt in het menselijk brein. Soms heb je aan een bepaalde lucht al genoeg om weer even terug bij vroeger te zijn, een foto van toen, een liedje op de radio. Het begint blijkbaar al jong want laatst zei mijn 12-jarige dochter tegen mij toen we buiten waren: wat ruikt het hier lekker papa, zo rook het ook altijd toen onze oude buurman (ex legerkok) aan het eten koken was.

We maken nu op dit moment de herinneringen voor later, voor onze kinderen, voor onszelf. Ik hoop maar dat zij en wij later doen wat je met herinneringen hoort te doen…… Koesteren!