Grieks

10 juli 2021 Door Henk Samplonius

Hoe lang is het wel niet geleden? Dat ik Grieks gegeten heb. Het water loopt me in de mond. Lekkere gyros met tsatsiki, moussaka, souflaki of andere heerlijkheden met een lekker glaasje Retsina. “Pap, gaan we volgend jaar naar Griekenland op vakantie?” vroeg laatst één van de dochters. Ik vrees dat het er niet van gaat komen maar wie weet.

Sowieso is de lol er wel van af. Van buitenlandse vakanties bedoel ik. Je moet aan nogal wat eisen voldoen om naar een ander land te mogen en ook nog weer terug. QR-codes, testen, quarantaine en het risico dat je een virus als souvenir mee terug neemt. Vakantie is bedoeld om tot rust te komen toch?

In mijn dagelijkse werk merk ik zeker in deze tijd hoeveel stress mensen krijgen door hun vakantie plannen. Naast het normale vakantiegeregel zijn er nu de zorgen om allerlei test- en vaccinatie bewijzen plus nog eens het risico dat je net van te voren een besmetting oploopt waardoor het hele feest niet door kan gaan. En dan de kans dat je op je vakantiebestemming het virus opdoet waardoor je dan niet naar huis kunt. Ja, dat zijn echt van die vakanties waar je van opknapt.

Ondanks dat ik een flink aantal keren in mijn leven ben verhuisd kan ik zeggen dat ik geen nomadenbloed heb. Ik hou er van om thuis te zijn. Ja, ik weet best hoe goed het je kan doen om eens in een andere omgeving te zijn en hoe verhelderend het is om je eens in een andere cultuur te begeven. En natuurlijk wil je ook rekening houden met je gezinsleden die er weleens op uit willen………

Een weekje waddeneiland, dat is het compromismodel waar we dit jaar op uitgekomen zijn. Mooi in eigen land en toch ook weer niet. Geen Grieks eiland maar wel een eiland. Geen pretpark maar wel zee, heel veel zee. En strand ook. En ook nog een zwembad bij de camping waar wij verblijven. En een weekje, da’s ook net even mooi. Misschien daarna eens een keer samen naar de Griek?

Door het corona-virus blijven we ook nog even in Griekse sferen sinds de diverse varianten genoemd worden naar de letters van het Griekse alfabet. We zijn bij Delta nu, de vierde letter van het alfabet van de 24 die er zijn. Laten we hopen dat we ze niet allemaal nodig hebben. Als we nou eens beginnen om allemaal in ons eigen land te blijven 😉