Extreem

22 oktober 2021 Door Henk Samplonius

Best wel zorgelijk hoe de weersomstandigheden zich tegenwoordig ontwikkelen. Nederland was altijd redelijk rustig maar dit jaar hebben we toch al het nodige voor de kiezen gehad. We hoeven maar te denken aan de ontzagwekkende hoeveelheden regen eerder dit jaar waardoor er in diverse landen, waaronder Nederland, flinke overstromingen waren. Met open mond zaten we bij ons thuis naar de beelden te kijken. Dat zoiets ook in ons land kan voorkomen, angstwekkend gewoon.

Afgelopen week was het weer raak, deze keer windhozen die voor aardig wat schade zorgden. Is dit nu allemaal het gevolg van de verandering van ons klimaat ? De manier waarop wij mensen daarmee zijn omgegaan en voor een deel nog omgaan heeft hier blijkbaar voor gezorgd. Waar veel mensen bezig zijn om het tij te keren zijn er anderen die zich er niets van aantrekken en op de oude voet doorgaan.

Wat ik bijna nog zorgelijker vind is dat naast het extremer worden van de weersomstandigheden er ook veel mensen steeds extremer worden. Als je het nieuws volgt val je af en toe van de ene verbazing in de ander. Een 15-jarige puber die een volwassen man voor de tram gooit met de dood tot gevolg; politici die in angst moeten leven vanwege bedreigingen; journalisten die hun werk niet meer kunnen doen omdat ze ook bedreigd worden en zo kan ik nog wel even doorgaan. In eigen woonplaats worden deelscooters die mensen in de weg staan in de fik gestoken, gewoon omdat het kan.

Ik kan en wil het niet begrijpen ! Dat mensen geweld gebruiken om aan te geven dat ze het ergens niet mee eens zijn. Het hebben van een andere mening hoeft toch niet te betekenen dat je agressief op elkaar moet reageren ? Natuurlijk, als er onwaarheden worden verkondigd dan mag dat aan de kaak worden gesteld maar waarom moet een ander, desnoods met geweld worden overtuigd van het tegendeel ? Waarom moeten mensen die “anders” zijn worden gepest en getreiterd, waarom geven we elkaar niet de ruimte ? Ik hou er niet van om te leven in een klimaat van “heethoofden” en weiger mee te gaan in zulk gedrag. Op die manier wil ik een “klimaatactivist” zijn !