Eindje rijden?

4 september 2021 Door Henk Samplonius

Pap, zullen we een eindje rijden ? Af en toe komt die vraag eens voorbij van één van onze kinderen. Gewoon, een eindje rijden, maakt niet uit waarheen. Het Drentse landschap aan je voorbij laten trekken, soms even een praatje maken tussendoor maar soms ook stil genieten van het ritje samen. Volgens mij is het gewoon therapeutisch, zo’n autoritje. De drukte van de dag, van school, van alles, even van je af laten glijden en lekker zitten terwijl je de omgeving in je opneemt.

Toen ik nog op de lagere school zat hadden mijn ouders nog geen auto, die kwam later pas. Ik weet nog dat mijn vader en ik dan weleens een ritje gingen maken met de stadsbus. Gewoon, nergens naartoe. We stapten op bij de halte vlak bij ons huis. Een kaartje voor de bus kostte toen 15 cent dus dat was nog wel te doen. In iets meer dan twintig minuten werd je via diverse haltes door de stad gereden en uiteindelijk stapte je weer uit bij dezelfde halte waar je was opgestapt. Ik vond het als kind geweldig.

Later, toen de auto (een kever) zijn intrede had gedaan gingen we af en toe ook wel eens een eindje rijden. Niet te ver natuurlijk want benzine was niet gratis maar een beetje rustig door de omgeving kon wel. Snoepjes mee voor onderweg en lekker karren. Een mooie zondagmiddagbesteding.

Soms stellen we aan de kinderen voor dat het toch ook heel mooi is om te fietsen of te wandelen, al dan niet met honden. Dan ben je in beweging en dat is gezond en het kost geen benzine en we moeten tenslotte allemaal denken om de uitstoot van stikstof dus daar moeten wij ook ons steentje aan bijdragen………. Soms werken onze argumenten, vaak niet. Maar dat is voor meer dingen zo.

Waarom dan toch uiteindelijk positief reageren op die vraag “zullen we een eindje rijden?” Gewoon omdat het heerlijk is. Af en toe onder het rijden werp ik een blik naar rechts. Hij of zij zit even niet met de smartphone in de hand maar kijkt naar buiten. Blik op oneindig en verstand op nul. Even op de pauzestand. En moeten we ons druk maken over dat beetje benzine ? En over de stikstof ? Ik hoef maar één plaatsnaam te noemen……..

Zandvoort !