Druk

11 september 2021 Door Henk Samplonius

Sinds afgelopen zondag ben ik een soort van mantelzorger zoals dat zo mooi heet. Op die dag stortte vrouwlief, dank zij een onverwachte kuil, ter aarde op één van de vele fraaie bospaden die onze provincie rijk is. Gevolg is een fikse blessure aan de enkel waardoor lopen een bijna onmogelijke activiteit is geworden.

Mantelzorger dus. Wat een mooi woord eigenlijk. Je bedekt het leed met een “mantel der liefde” om het maar eens poëtisch uit te drukken. In de praktijk betekent dat dat je het drukker hebt dan normaal. Gelukkig is het gebruik van de wasmachine en het fornuis mij niet onbekend zodat dat niet voor grote problemen zorgt. De drukte zit hem op de momenten dat er veel tegelijk moet gebeuren zoals ’s morgens vroeg. Iedereen moet in de badkamer, er moet brood worden gesmeerd, thee en koffie worden gemaakt, broodtrommel worden klaargemaakt, fiets buiten gezet worden en bovendien moeten de dieren ook nog wat eten. Verder moet ik ook niet vergeten de laptop aan te zetten voor mijn eigen werk.

Druk dus, dat zeker. Maar er zijn ook andere momenten. Als de kinderen de deur uit zijn en wij samen rustig een kop koffie kunnen drinken. Als we samen even lekker lunchen, soms met een lekker broodje of een andere keer met een kopje soep. Dat we samen rustig kunnen praten zonder onderbreking. Ik fietste deze week een keer naar het winkelcentrum in onze wijk. Heerlijk weertje, de wind door de haren dankzij een lekker zomers briesje en ik voelde me plotseling zo vrij en zo dankbaar voor alle goeds in mijn en ons leven. Ik liet het even goed tot me doordringen dat ik een bofkont ben. Tegelijkertijd weet je ook dat er zovelen op deze wereld zijn die het minder getroffen hebben. Zij zijn er echter niet bij gebaat als ik daarom niet of minder zou genieten van mijn leven. Dus ga ik daar mee door en vergeet ook die ander niet.

De naaste die mij nu het meest nodig heeft is mijn vrouw dus ben ik er zoveel als mogelijk voor haar. De pijnlijke enkel is op dit moment heel vervelend maar gaat weer over. De drukte van dit moment is af en toe even pittig maar gaat ook weer voorbij. En dan is er vast wel weer wat anders. Dit is leven!