De laatste maand van het jaar

5 december 2020 Door Henk Samplonius

Echt nog nooit gebeurd. In de jaren die ik me bewust kan herinneren is nog nooit de kerstboom al opgezet voordat december op de kalender stond. Dit jaar wel dus! Meer dan ooit verlangen we dit jaar naar feest, naar gezelligheid, naar licht in de duisternis…… Natuurlijk ook naar elkaars gezelschap maar dat zal helaas door de omstandigheden lastig worden.


Ik vind het altijd een wat rare maand, december. Ik twijfel er over of ik dit nu wel de “most wonderful time of the year” vind. Er moet altijd nog van alles gedaan en geregeld worden. Hier een surprise, daar een gedicht, nog wat cadeautjes…….. En dat terwijl het nu zo anders is als anders. Koren en orkesten zwijgen in deze tijd en op allerlei manieren wordt creatief gezocht naar manieren om tòch nog dat kerstgevoel wat op gang te brengen. YouTube en andere platforms werden nog nooit zoveel bezocht als nu; online valt er gelukkig nog veel te beleven en op die manier wanen wij ons af en toe bij orgel- en koorconcerten.
Prachtig dat het er allemaal is maar het kan het “samen genieten” natuurlijk niet vervangen.

We missen elkaar gewoon en als we elkaar al even zien dan is er die verdraaide anderhalve meter en dat lastige mondkapje. Het goede nieuws: er komt een vaccin. Er wordt al druk gesteggeld van wie dat vaccin nu afgenomen gaat worden en wie er als eersten aan de beurt zullen zijn voor een intenting. Ach, als 65-plusser met astma zal ik ergens in 2021 wel aan de beurt komen denk ik. Als je je gedachten er over laat gaan hoe dat zal zijn als we allemaal ingeënt zijn……………..

Als eerste gaan we natuurlijk over tot een massale rituele verbranding van alle mondkapjes en vervolgens kunnen we elkaar in de armen vallen, elkaar knuffelen en kussen en elkaar weer nabij zijn. Ècht nabij zijn. Toekomstmuziek nu nog, maar we kijken er allemaal verlangend naar uit. Laat het allemaal alsjeblieft weer gewoon zijn en laten we door alles wat er is gebeurd het gewone bijzonder gaan vinden. 2020, het was een bijzonder jaar. De laatste maand is daarom meer dan welkom !