Dag

1 oktober 2021 Door Henk Samplonius

Je hebt tegenwoordig overal wel een maand of een dag voor. Afgelopen donderdag was het broers- en zussendag, morgen is het Israëlzondag en oktober is uitgeroepen tot de maand tegen kanker. Een paar voorbeeldjes en wie de sociale media volgt ziet regelmatig dit soort maanden, weken of dagen langskomen. Er wordt aandacht gevraagd voor een bepaald onderwerp, het één wat aansprekender dan het ander en dat is ook nog eens heel persoonlijk.

Maandag hebben we er eentje die mij dan wel weer aanspreekt: dierendag ! Niet dat we die dag nou uitbundig vieren met onze zes katten, twee honden en een hamster maar toch een mooie gelegenheid om er eens bij stil te staan wat dieren eigenlijk voor ons betekenen. Voor veel dieren geldt nog steeds dat ze ons tot voedsel dienen. Alhoewel de vega-lobby hard zijn best doet om daar verandering in te brengen heeft een meerderheid van onze landgenoten nog graag een karbonaadje of gehaktbal op zijn of haar bord.

Waar dierendag toch het meest over gaat dat is “het gezelschapsdier” zoals we dat zo mooi noemen en daar hebben wij er negen van. NEGEN dieren, dat had mijn moeder eens moeten weten. Die was niet zo dol op beesten in huis. Veel te veel werk. Vandaar dat ik het in mijn jeugd nooit verder heb gebracht dan een kanarie als huisdier en later een klein aquarium maar dan moest ik wel plechtig beloven dat ik dat goed zou onderhouden.

Toen ik later “op mezelf” ging wonen kwam er al snel een poesje in huis en daarna volgde er heel veel in wisselende samenstelling. De huidige topbezetting is ontstaan doordat één van de oorspronkelijk twee poezen een nestje kreeg met vier kittens. Tja, welke doe je dan weg hè ? Nou, om een lang verhaal kort te maken: geen één ! En ach, wat zijn ze lief. Het zijn allemaal “buitenkatten” dus met name in de zomermaanden zie je ze bijna niet in huis maar nu het weer wat kouder wordt zoeken ze ons weer wat vaker op en dat levert vaak een onverwachte knuffel op of op z’n minst een “kopje”.

Toen een paar maanden geleden ons oudste hondje kwam te overlijden hadden wij nou niet het idee dat hij gelijk een opvolger moest hebben. Maar in de loop van de weken daarna merkten we aan onze andere hond dat het gemis groot was. Hij was niet meer zo vrolijk en levendig als voorheen. Dus………, inderdaad ! Een nieuw hondje. Een wel heel levendige puppy die ons hele gezin bezig houdt. Is het niet met zijn gekke, drukke buien dan is het wel met zijn zindelijkheid die nog niet optimaal is. Maar ach, wat geeft het veel.

En zo zijn we hier met zijn allen gek op die beesten van ons. We houden van ze om wie ze zijn, om hoe ze doen. En, het is een cliché, dat weet ik, maar je krijgt er zo veel voor terug. Knuffels, warmte, begripvolle ogen, troostvolle blikken en blijdschap. Ze horen bij ons gezin ! Hoe de officiële dierendag maandag zal verlopen weet ik niet. Bij ons is het gewoon elke dag dierendag !