Bijna kerst

25 juni 2021 Door Henk Samplonius

Geen idee wat dat is met mij maar ik kan soms midden in de zomer in één keer roepen: nog een half jaar, dan is het weer kerst! Vandaag is het weer zo’n dag dat ik dat kan zeggen: nog een half jaartje en dan……… Niet tot ieders vermaak en dat maakt het zo leuk.

Kerst, blijkbaar heeft dat feest als kind op mij een grote indruk gemaakt en is het daarom een soort ijkpunt in het jaar geworden. De traditie van de vaste dingen in die periode die elk jaar weer terugkwamen. De kerstwijdingsavond, de kerstdienst, het kerstspel, de gezelligheid thuis, het lekkere eten en het warme gevoel dat dit alles mij als kind gaf.

Wat kunnen gebeurtenissen uit je jeugd toch een onuitwisbare indruk op je maken. Je draagt die herinneringen een levenslang met je mee. Afgelopen weekend las ik vol verwondering een dagboekje dat mijn oudste dochter in 1995 maakte tijdens onze vakantie in Frankrijk. Elke dag werd er een nauwkeurig verslag gemaakt, geïllustreerd met foto’s, suikerzakjes en zelfs toiletpapier (ongebruikt) want die kleur wc-papier hadden we in ons land niet.

Ook bij onze jongste kinderen merk ik dat ze af en toe al teruggrijpen naar herinneringen. “Weet je wel pap, toen zei jij dat en dat of toen deed jij heel raar. Vaak zijn het dingen waar we om kunnen lachen, waaraan we met plezier terugdenken. De verdrietige dingen hebben ook een plekje gekregen maar komen wat minder vaak aan de orde.

Het is een bijzonder iets, die herinneringen. Vandaag maken wij de herinneringen voor later. We hopen dat het mooie zullen zijn maar ongetwijfeld komen er ook verdrietige. Maar de gezamenlijke herinneringen binden ons samen. Of dat nou met familie of met goede vrienden is, het blijft heerlijk om af en toe tegen elkaar te kunnen zeggen: “weet je nog?”. Het pakket aan herinneringen vormt het cement voor de band die je in de toekomst met elkaar zult hebben. Dus als iemand zegt: over een half jaar is het kerst, dan bedoelt hij eigenlijk: “wat hebben we al veel mooie kerstdagen gehad. Ik verlang er naar om er weer fijne dagen van te maken”. Nieuwe herinneringen maken waarop we later hopelijk met plezier kunnen terugkijken.