Bijna

10 december 2021 Door Henk Samplonius

Ik vind het altijd heel grappig om bijvoorbeeld op 25 mei te roepen: over zeven maanden is het kerst. Dit tot grote ergernis van mijn gezinsleden. Maar uiteindelijk krijg je toch gelijk want over 14 dagen is het gewoon zo ver. Kerst! Corona of niet, het wordt gewoon kerst.

Als je de sociale media en de televisie een beetje volgt kun je er gewoon niet omheen. Kerst komt er aan. Het druipt er gewoon van af in de reclameblokken, het moet allemaal speciaal, het moet luxe, het moet veel en oh ja, het moet ook nog lekker zijn. Bij het zien van die reclames heb ik spontaan zin om met de kerst een pan hutspot te maken. Ik word er altijd heel dwars van als mij iets opgedrongen wordt. Als ik in februari kalkoen of eendenborst wil eten dan doe ik dat. Maar Jumbo, AH, Lidl en Aldi kunnen mij niet een luxe kerstdiner opdringen.

Genoeg gemopperd, we leven gewoon in alle rust naar een rustige kerst toe. Geen kerstnachtdienst helaas, niet zingen met de cantorij maar het wel zo gezellig mogelijk maken binnen het gezin. Ja toch wel met een hapje en een drankje natuurlijk en een kerstdienst op 1e kerstdag met mondkapjes en afstand. Het jaar snelt ten einde. Het oudejaarslot moet al bijna weer gekocht worden.

Ondertussen leven we in een wereld vol zorgen en geweld en ook nog eens een pandemie. Zoveel mensen op de vlucht en met honger. Ik weet wel, je kunt het leed van de hele wereld niet op de nek nemen maar het blijft wat mij betreft lastig om hier aan een luxe kerstdiner te zitten terwijl elders in de wereld mensen sterven van de honger.

Gelukkig krijgen we voor dat het zover is nog een persconferentie. Hopelijk met goed nieuws want een beetje positiviteit kunnen we wel gebruiken in deze tijd. Fijne adventstijd gewenst verder!