Baat bij muziek

12 december 2020 Door Henk Samplonius

Het was me het weekje wel. Wie de blog van gisteren leest begrijpt dat wij af en toe moeten uitkijken dat we niet geleefd worden. Alles wat je tegenkomt op je pad moet uiteindelijk weer een plekje krijgen en verwerkt worden.

Vaak ga ik ’s avonds na zo’n dag even een uurtje achter mijn orgel zitten. Lekker wat van mij afspelen. Pachelbel, Bach, uit een liedboek of gewoon wat improviseren. Het maakt niet uit. Wat anderen hebben met b.v. hardlopen, dat heb ik met muziek. Het maakt mijn hoofd leeg en geeft nieuwe energie. En het mooie is dat je dit ook kunt laten doen. Deze week beluisterde ik online een paar “live” orgelbespelingen en die hebben dezelfde helende werking.

Wat is dat toch met muziek? Je merkte het ook in de aanloop naar de top2000. Mensen worden vaak geraakt door muziek, hebben er vaak een mooi verhaal bij. Soms is het de melodie, soms de tekst, soms wat je deed toen je voor het eerst zo’n liedje hoorde. De oude hits van The Beatles herinneren mij aan mijn jeugd in Zwolle. De toekomstige nummer 1 van de top2000 “Rollercoaster” van Danny Vera spreekt aan vanwege de tekst en de vergelijking met je eigen leven vol met bergen, dalen en scherpe bochten is dan snel gemaakt.

Muziek maakt blij, soms verdrietig, het kan ontroeren en iets in beweging zetten. Je hoort het ook in het tv-programma The Voice of Holland. Uit de gesprekjes vooraf met de zangers en zangeressen komt vaak een heel verhaal over het hoe en waarom van het zingen. Gepest op school, vader of moeder jong verloren, worstelend met geaardheid of toekomstbeeld, enzovoort…..

En dan zingen, muziek maken. Het kan veel betekenen voor de muzikant èn voor de toehoorders. Iedereen heeft baat bij goede muziek.