Aardig

20 maart 2021 Door Henk Samplonius

Alweer is het weekend en alweer is de week omgevlogen. Voor het eerst in mijn leven heb ik op maandag gestemd en voor het eerst in mijn leven heb ik het rode potlood meegekregen. Ongelooflijk hoe dat dan toch in deze lastige tijd allemaal goed georganiseerd is in zo’n stembureau. Corona-proof stemmen is toch wel een hele belevenis zo. Al met al heeft het volk toch weer ruimschoots gehoor gegeven aan de oproep om toch vooral te komen stemmen.


Gisteren op de 19e van deze maand realiseerde ik me dat het alweer 5 maanden geleden was dat ik met pensioen ging. Inmiddels ben ik al weer dik 2 maanden freelance aan het werk waarbij ik thuis achter de laptop telefoontjes beantwoord van mensen die allerlei vragen hebben over corona. Van testen tot en met vaccineren; alles komt voorbij. Het werk geeft voldoening en het is mooi om zo contact te hebben met mensen die je van een antwoord of advies kunt voorzien.


Het valt me op dat de meeste mensen die ik aan de telefoon krijg zo aardig en geduldig zijn ondanks soms lastige omstandigheden. Maar af en toe tref ik iemand die ongeduldig of onvriendelijk is en vaak kan ik me er dan ook nog wel iets bij voorstellen zeker als je door instanties van het kastje naar de muur wordt gestuurd. “Aardig zijn”, het klinkt als iets uit de vorige eeuw maar ik vind het nog steeds mooi om te merken dat het werkt, dat aardig zijn. Als je aardig en vriendelijk bent kun je vaak rekenen op geduld en hulpvaardigheid van de ander en is die ander dus ook gewoon “aardig” voor jou.
En zo verdien ik doordeweeks een “aardig” zakcentje met aardig zijn voor mijn medemens.

Ondertussen zijn alle stemmen geteld en hebben de winnaars hun feestjes gevierd en de verliezers hun wonden gelikt. Één ding is zeker: van Mark Rutte zijn we voorlopig nog niet af, die heeft het “aardig” goed gedaan bij de verkiezingen om het eens zachtjes uit te drukken. We zullen zien met welk illuster gezelschap hij binnen niet al te lange tijd het land gaat regeren.


Vrijdagmiddag ging ik met mijn beide jongste dochters de stad in. Nou ja, de stad in……. drie winkels bezocht die toevallig nog wel open mogen: de drogist, de dierenwinkel en de supermarkt waar de dames toch maar liever in de auto bleven zitten. Het was een aardig uitje zo in deze lockdown. We zijn het ook aardig ontwend, dat winkelen in een gezellige drukke binnenstad. Het komt allemaal weer goed zeggen de optimisten maar ik ben nog aardig sceptisch.

Voorlopig zit zoonlief in quarantaine omdat een vervangend docent deze week positief werd getest. Sneu voor onze zoon maar hij is er aardig nuchter onder. Terwijl ik dit stukje schrijf maakt onze 13-jarige dochter een heerlijke kwarktaart en maakt daarna alles schoon en wast alles af. Da’s nog eens een aardig begin van het weekend.