67

18 juni 2021 Door Henk Samplonius

Ach ja ik weet het wel, het is maar een getal maar het betekent wel wat. Toen ik een klein jongetje was vond ik 67 stokoud. Mijn oudste kinderen uit mijn eerste huwelijk hebben een jonge vader. Hun kinderen hebben een betrekkelijk jonge opa. Mijn jongste kinderen uit mijn huidige huwelijk hebben een oude vader, best zielig eigenlijk maar goed alles went. Het is allemaal zo relatief zegt mijn verstand maar mijn gevoel gaat daar niet altijd in mee.

Al met al ben ik dankbaar voor de mooie tijd waarin ik mag leven. Ik tel mijn zegeningen zeg maar. Ik heb een lieve vrouw, kanjers van kinderen en schatten van kleinkinderen. Allemaal gezond en wel en we hebben het goed met elkaar. Mooi toch? Ik kan terugkijken (zegt opa) op goede en slechte tijden maar de mooie dingen overheersen. En wat een ontwikkelingen op allerlei gebied. In mijn eerste baan zat ik achter een typemachine en schreef ik de brieven in tweevoud met een carbonnetje er tussen. Bij een foutje was daar de correctielak en als het helemaal mis ging moest je overnieuw beginnen.

In mijn middelbare schooltijd draaide ik op een platenspeler singles en elpees van mijn favoriete artiesten. Later gingen we over op de magische zilverkleurige schijfjes. Brieven schrijven doen we nog amper; we mailen en we appen en we doen onze complete administratie op onze smartphone. Wat een wereld. Ik zou het mijn ouders amper nog kunnen uitleggen laat staan mijn grootouders.

Over mijn ouders gesproken: mijn vader werd “maar” 76 jaar. Veel te jong vond ik toen en vind ik nu helemaal. Morgen, op Vaderdag, denk ik nog eens extra aan hem. Het is dit jaar al 30 jaar geleden dat hij overleed. Missen doe ik hem nog steeds maar tegelijkertijd is hij nog iedere dag aanwezig. De uitspraken die hij deed, de liedjes die hij zong, de grapjes die hij maakte…. Het zit ook in mij en op die manier is mijn pa nog steeds mijn voorbeeld. Zo’n man, zo’n vader, zo’n opa wil ik ook zijn.

Vandaag vieren we het leven zoals elke dag eigenlijk maar nu denken we er even speciaal aan dat het zoveel jaar geleden is dat ik om tien over vier ’s middags werd geboren. Ik ben blij met dat leven, dankbaar dat ik er mag zijn en wat voor een ander kan betekenen. Ik teken wat mij betreft bij voor nog flink wat jaartjes.