16+ of 18+

14 oktober 2021 Door Marleen Samplonius-Ottens

“In aflevering 4 zit een scène waarbij ik even wegloop hoor. Oh? Is die nog heftiger dan we al gezien hebben dan? Nou, eh, nee, dat niet echt, maar meer nogal ongemakkelijk, zeg maar.” Met mijn jongste dochter (12) samen heb ik in iets van 24 uur tijd alle afleveringen gekeken van de uiterst populaire Netflix-serie Squid Game. Nieuwsgierig geworden door alle belangstelling en door de verhalen van onze kinderen, ging ik ook voor de bijl voor deze hype.

Ik liet me meevoeren in de Koreaanse wereld waar een spel op een bizarre manier wordt gespeeld. Waar rijk kwijlend van genot toekijkt hoe arm alles, zelfs het leven, op het spel zet voor enorm veel geld. Waar één voor één mensen worden neergeknald omdat ze niet goed genoeg zijn in een kinderspelletje. Waar ze nét te veel bewegen bij Annemaria Koekoek, een koekje stuk laten gaan of verliezen (of valsspelen) bij knikkeren.

Je kunt van alles zeggen over deze bijzondere serie. En dat gebeurt dan ook volop. Je kunt het erover hebben of het geschikt is voor je kinderen van 12 en 13. Je kunt je afvragen hoe dicht het bij de werkelijkheid komt als het gaat om de kloof tussen arm en rijk en je kunt je zeker afvragen waarom nou juist deze serie zo enorm populair is.

Toen ik deze week een artikel las over de nieuwe film van Paul Verhoeven, stelde ik ineens een andere vraag. Er is enorme ophef ontstaan over één scène in de film Benedetta, die gisteren in première ging. In de film wordt een lesbische non bevredigd met een bewerkt Mariabeeldje. Zoals we gewend zijn van de Nederlandse regisseur, komt dat in volle glorie in beeld. En daar is ophef over ontstaan. Ook over het ge(mis)bruik van dat Mariabeeldje, maar met name hoe deze seksscène in beeld is gebracht.

Van alle scènes van de negen afleveringen in Squid Game is er één die mijn dochter niet wil zien. Nou ja, in ieder geval niet samen met mij. Het gaat niet om een scène waarbij mensen volop in beeld worden doodgeschoten, door hoofd of lijf. Ook niet om beelden waarbij te zien is dat organen uit mensen worden gehaald die nog net niet helemaal dood zijn en ook niet om een enorme vechtpartij waarbij mensen die in hetzelfde schuitje zitten elkaar op alle mogelijke manieren vermoorden. Nee, het gaat om een scène waarbij een stel seks heeft. Minder dan een halve minuut en zonder lichamelijke details.

Raar toch eigenlijk dat je iets wat voortvloeit uit haat, geweld, voluit in beeld mag brengen, terwijl iets wat voortvloeit uit liefde ineens ongemakkelijk is. Niet dat die scène in Squid Game iets met liefde te maken had, meer met lust, maar toch. En het is ook zeker niet zo dat ik nou morgen met mijn kinderen naar een seksfilm zou gaan kijken, maar iets minder ongemakkelijk bij zoenende mensen of een ontbloot bovenlichaam zou al wat zijn.

Ach ze zijn nog jong, maar ik hoop dat het niet al te lang meer duurt voordat ze beseffen dat kijken naar mensen die elkaar liefhebben toch een stuk aangenamer is dan kijken naar mensen die aan flarden worden geschoten omdat ze hebben verloren met knikkeren.